Mentorprogram szakközépiskolásoknak

Pest megyei fiatalok már középiskolás korukban bekapcsolódhatnak az Óbudai Egyetem életébe. Az Érdi Szakképzési Centrummal február 2-án kötött együttműködés keretében az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kar képzéseit, az ott folyó munkát mentorprogram keretében ismerhetik meg a diákok középiskolai tanulmányaikkal egy időben. A kooperáció mindkét fél számára előnyös: az egyetem segít a pályaorientációban, és egyúttal a szorosabb kapcsolat pozitív hatással lehet a hallgatói létszám bővülésére is.

- Az Óbudai Egyetem alapítványi működési formában, úgynevezett indikátorok mentén működik. Ennek egyik, ha nem a legfontosabb eleme a hallgatói létszám megtartása, emelése, a lemorzsolódási mutatók alacsony szinten tartása – mutatott rá Dr. Rácz Ervin mb. oktatási rektorhelyettes. Az egyetem vezetése az elvárásoknak megfelelően alakítja tanterv stratégiáját, egyúttal kiemelten kezeli a szakközépiskolákkal és különösen a szakképzési centrumokkal történő együttműködéseket. Az ide jelentkező diákok szinte az összes műszaki területet lefedő képzési kínálattal várják. A fiatalok értékes diplomával a birtokukban jól fizető álláshoz juthatnak – és jó volna, ha erről minden pályaválasztás előtt álló tudomást szerezne. Többek közt ebben jutnak fontos szerephez a szakképző centrumok.

Dr. habil Garai-Fodor Mónika, az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kar dékánja üdvözölte a lehetőséget, hogy a szakképzési centrum közreműködésével még több friss, fiatal elme érkezhet az egyetemre, akiket mentorprogrammal támogatnak tanulmányaik során. A hallgatók segítséget nyújtanak a diákok számára, akár a tudományos diákköri munkájuk során is. Az egyetem, közelebbről a kar képzési portfóliójának bővülése további vonzerőt jelenthet majd a felvételi előtt állók számára – tette hozzá.

Pergel Antal, az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hat település (köztük Dabas) oktatási intézményei tartoznak a vonzáskörzetükbe. Hangsúlyozta: alapvető feladatuk közé tartozik, hogy a diákok számára biztosítani tudják a lehető legjobb színvonalú képzést, segítsék őket a továbbtanulásban, a minőségi diploma megszerzésében, annak érdekében, hogy szakmailag is megtalálják a számításaikat. Hozzátette: - ezért is tartják kiemelten fontosnak az Óbudai Egyetemmel történő együttműködést, mivel az egyik legmeghatározóbb műszaki felsőfokú oktatási intézményben gyakorlatorientált mérnökképzés folyik.

A megszólalók külön kiemelték Dr. habil Csiszárik-Kocsir Ágnes, a Keleti Károly Gazdasági Kar kutatási dékánhelyettesének vezető szerepét abban, hogy megteremtette az együttműködés létrejöttének feltételeit.

Az együttműködés főbb céljai közé tartozik: közös projektek és pályázatok kidolgozása, kutatóhelyek létrehozása, szakmai gyakorlati helyek biztosítás, a Tudományos Diákköri Konferenciákon történő szerepvállalás, publikációs lehetőségek biztosítása az oktatók és diákok számára.



Az eseményen részt vett: Dr. habil Csiszárik-Kocsir Ágnes, a Keleti Károly Gazdasági Kar kutatási dékánhelyettese, Ábrahám Norbert, az Érdi Szakképzési Centrum kancellárja, Stégner Péter, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, valamint Fazakas-Nyitrai Ildikó Enikő, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium szakmai oktatója is.
Frissítve: 2022.02.07.

Legfrissebb cikkek