Kiemelt cél a hallgatók sportolásra ösztönzése

A sportos életmód népszerűsítése és a hallgatók sporttevékenységének ösztönzése – többek közt ezek a főbb irányai annak az együttműködési megállapodásnak, amely az Óbudai Egyetem és a Budapest Honvéd Sportegyesület vezetése között létrejött 2022. január 25-én.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor a találkozón hangsúlyozta, hogy megválasztása óta stratégiai célként tekint a hallgatói sportélet ösztönzésére tömeg- és élsport szintjén egyaránt, melyet immár a modellváltással a kormányzati támogatás is segít, egyúttal az előírt indikátorok között is szerepel. Tervek szerint 2023-tól az új tantervben már szerepelhet, hogy a hallgatók négy féléven át kötelezően részt vegyenek testnevelés tanórákon. Hozzátette: addig is örömmel fogadná, ha a fiatalok a legalább a szabadidősportok és egyre inkább a tudatos, egészséges életmód irányába fordulnának.

A rektor az általa létrehozott egyetemi élsportolói programról szólva elmondta, hogy a támogatási rendszer része a díjmentes kollégiumi szálláslehetőség, a Hallgatói Önkormányzaton keresztül pedig tanulmányi, szociális és sportolói ösztöndíjakat biztosítanak. Az elmúlt időszakban számos III. kerületi sportegyesülettel vették fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy a hallgatók minél több sportág közül választhassanak. Erre azért is szükség van, mert az egyetem egyelőre nem rendelkezik megfelelő színvonalú és elegendő sportolásra alkalmas infrastrukturális háttérrel. Az egyetem közép- és hosszú távú fejlesztési programja már mindenképpen orvosolni kívánja ezt a hiányosságot, a Campus 21 programban már szerepel sportcsarnok létesítése is. A kialakításhoz szívesen fogadják akár a sportegyesület szakmai javaslatait is. Egyúttal felvetette, hogy az egyetem szakemberei a sportolást segítő, műszaki alkalmazásokat is fejleszthetnének.

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnöke – kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó – elmondta: számos általános és középiskolával működnek együtt, és céljaik közt szerepel, hogy partneri kapcsolataikat kiterjesszék a felsőoktatási intézményekre is. Tapasztalataik szerint ugyanis a náluk igazolt fiatalok közel 60 százaléka 18 éves kora után hagy fel az élsporttal, hiszen választaniuk kell a tanulás és az edzés között, így számos tehetségről kell a Honvédnak is lemondani. Az Óbudai Egyetemmel való együttműködés erre a problémára is megoldást kínál, hiszen az intézmény – az aláírt szerződés értelmében – vállalja, hogy a sportban élenjáró hallgatókat igényeikhez, edzéstervükhöz és versenynaptárukhoz igazított egyéni tanrenddel és digitálisan is elérhető tananyaggal segíti.  Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet a kettős karrier programjukat is, melyet szeretnének minél szélesebb körben megismertetni a közeljövőben.

Az együttműködésben foglaltak szerint az egyetem szakemberei az egyesület által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat, illetve módszertani fejlesztéseket végezhetnek. A célok közt szerepel egyebek mellett közös programok szervezése, népszerűsítése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása is.

Az együttműködés fő irányai között szerepel több közös hazai és nemzetközi projekt kidolgozása, gyakornoki programok elindítása, valamint az egyetem vállalja, hogy népszerűsíti az egyesület által folytatott sporttevékenységet, az intézményben tartandó programokat.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Hidvégi Vid a BHSE tanulmányi referense és Gergely István, az egyesület ügyvezető elnöke



 

 
Frissítve: 2022.01.27.

Legfrissebb cikkek