Új kiberbiztonsági fejlesztésekbe kezdhet az egyetem

A kibervédelem és az információbiztonság áll annak az együttműködési megállapodásnak a középpontjában, amely létrejött az Óbudai Egyetem és az ACPM IT között 2022. január 25-én. A célkitűzések közt kibervédelmi központ alapítása is szerepel.

Régre nyúlik vissza az egyetem és az IT cég gyümölcsöző együttműködése a kiberbiztonság oktatási és a kutatási vonatkozásában egyaránt – idézte fel a kooperáció előzményét Prof. Dr. Kovács Levente rektor. A mostani megállapodásban foglaltak szerint már interkontinentális horizonton lépnek tovább, és egy XXI. századi kiberbiztonsági labor közös alapításában gondolkodnak, amelyet elsőként Kenyában hoznának létre. A rektor mindemellett hangsúlyozta az ACPM IT-vel a közös kutatás-fejlesztési oktatási portfólió kialakításáról és a tudományos és technológiai parkokban megvalósítható kiberbiztonsági fejlesztésekről szóló tervek jelentőségét.

Miklós Márton, ACPM IT ügyvezetője kifejtette: a nemzetközi térben, – célpiacait tekintve közelebbről Délkelet-Afrikában és Délkelet-Ázsiában – mozgó cégük számára kiemelten fontos a tudásexport, vagy ha úgy tetszik know-how-export. Kiemelte, hogy az Óbudai Egyetemben a legideálisabb partnerre találtak, mivel a felsőoktatási intézmény vezetése és munkatársai rendkívüli flexibilis, előremutató hozzáállást mutatnak, ami lehetővé teszi a szoros együttműködést. A cégnek több akadémiai partnere van az említett régiókban, többek közt Dél-Afrikában, Botswanában, Kenyában. Az egyetemmel – ez esetben, mint a hazai akadémiai szektor képviselőjével – történő kooperáció meg tudja adni azt a keretet, amelynek révén a cég megfelelően tudja képviselni a magyar tudást, szürkeállományt az egyes kontinenseken. Páratlan jelentőségűnek nevezte közös nagy tervüket, mely szerint közösen alakítanak ki egy olyan központot, amely tevékenységének középpontjában a magyarországi kibervédelem, IT biztonság áll. Erre az Óbudai Egyetem kifejezetten jól pozícionált az eddig elért eredményeivel, a karokon folyó munkákkal, az itt összpontosuló tudással, törekvéseivel.

Az aláíráson részt vett Kersánszki Tamás, a STEAM Iroda vezetője, a Magyarországi STEM Platform projektvezetője (Kelet-afrikai Fejlesztések Iroda) is.

Az együttműködés alapvető célja, hogy a felek elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák és ezen keresztül a kibervédelem, információbiztonság területeken az egyetem akadémiai tudásának és az ACPM IT szakmai tapasztalatainak ötvözésével emeljék a magyarországi kutatás-fejlesztés színvonalát és erősítsék a nemzetközi jelenlétet a szubszaharai régióban. A célokat közös oktatási, továbbképzési programok szervezésével, szakmai gyakorlóhelyek biztosítására irányuló együttműködési keretek kialakításával, közös képzésekkel és kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával kívánják megvalósítani.

Frissítve: 2022.01.27.

Legfrissebb cikkek