Gyakorlati hely létesülhet a légiipari képzés hallgatói számára

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és az Albatrosz Repülő Egyesület annak érdekében, hogy a közeljövőben induló légiipari képzésben részt vevő hallgatók számára gyakorlati helyet biztosítsanak. A kooperációról szóló szerződést a székesfehérvári Városházán látta el kézjegyével Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Szilády Dezső, az egyesület elnöke 2022. január 20-án.

Az együttműködés célja az, hogy az Óbudai Egyetem és azon belül az Alba Regia Műszaki Kar szakemberei gyakorlati tudása újabb szakmai tapasztalatokkal bővüljön. A megállapodás részeként az egyetem és az egyesület olyan légikompetencia-központ  elindítását is tervezi, ahol pilóta nélküli járműveket fejleszthetnek, illetve tesztelhetnek – mondta Prof. Dr. Kovács Levente az aláírást követően.

Az egyesület és az egyetem együttműködése Székesfehérvár és térsége társadalmi-gazdasági fenntartható fejlődésre is pozitív hatással lehet. A most létrejött megállapodás szerint a Székesfehérvár közelében található börgöndi repülőtéren – az Albatrosz Repülő Egyesület telephelyén – az egyetem szakemberei olyan oktatói helyet alakítanak ki, ahol a hallgatók gyakorlatban sajátíthatják el légiipari kompetenciákat. Ebbe minden, a repülőgép üzemeltetéssel összefüggő mérnöki feladat beletartozik a gépek szervizelésétől kezdve a karbantartáson át az időszakos átvizsgálásig.

A megbeszélésen szóba kerültek olyan témák is, hogy az egyetem milyen beruházások megvalósítását tudja támogatni. Az egyesület saját erőből már elkezdett felépíteni egy hangárt, amely a repülők tárolását biztosítja, de közös fejlesztéseket is terveznek. A hallgatók helyszínre utaztatását az Alba Regia Műszaki Kar biztosítja majd. A repülőklub nemcsak a képzés elindításához szükséges infrastruktúrával, repülőtechnikai szakemberek munkájával is segítené a légiipari kompetenciák egyetemi szintű oktatását.  Az AMK kampuszán részt vállalnak majd a tanításban, és együttműködnek a képzési program kialakításában is: előadásokat tartanak, illetve felkészítik a hallgatókat a gyakorlati feladatokra is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester is üdvözölte az együttműködést, mint fogalmazott: „egy újabb fontos megállapodás jön létre Székesfehérvár érdekében két olyan szervezet között, amelyek kiemelt stratégiai fontosságúak a város életében.” Az intézmények kooperációjában a szinergiákat megtalálva tudják fejleszteni a várost és környékét – tette hozzá a polgármester, aki szerint „olyan új területek lehetőségét is kinyitja, amelyek már a drónhoz, tehát a legmodernebb technológiához tudja kapcsolni az egyetemet, a repteret és Székesfehérvárt is.”

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán, amely által az egyetem hallgatói a repülőtéren fejleszthetik ez irányú ismereteiket. Kiemelte: „bízom benne, hogy az elkövetkezendő években sikeres lesz az együttműködés, és egyre több fiatal fogja ezt az iparágat választani.” A börgöndi repülőtér a dróntechnológiával az eddig ismert funkciói mellett újabb fontos feladatot kap.

Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja úgy véli: fontos előrelépés, hogy bővülhet az egyetem képzési kínálata, majd felidézte a filmtörténelem egyik felejthetetlen pillanatát, a Casablanca zárójelenetét, amely az együttműködést egy szép, új barátság kezdeteként definiálja.
Frissítve: 2022.01.21.

Legfrissebb cikkek