Országos összehasonlításban is kiemelkedő béremelkedés az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem oktatóinak és dolgozóinak bére kiemelkedő módon emelkedik január 1-jétől – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor. Mint fogalmazott: a modellváltás és az intézmény hosszú távú finanszírozási stratégiája soha nem látott mértékű béremelkedést tett lehetővé. Magyarország egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézményében versenyképes fizetésekkel és ösztönző tehetségprogramokkal tudják emelni az oktatás és a kutatásfejlesztés színvonalát.

A 2019-es szinthez képest az Óbudai Egyetemen 2022. január 1-jétől 94 százalékkal emelkedik a bruttó alapbére a tanársegédeknek, 106 százalékkal az adjunktusoknak, 80 százalékkal a docenseknek és 62 százalékkal az egyetemi tanároknak, ebben már benne van a tavaly szeptember 1-jétől érvényesített 15 százalékos bérnövekedés is – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente. A tanársegédi alapbér így 430 ezer, az adjunktusi  570 ezer, az egyetemi docensi 700 ezer, míg az egyetemi tanári 900 ezer forintra nő. Emellett átalagban 75 százalékkal emelkedik a bruttó alapbére az oktatást segítő és a nem oktatói állománynak. A munkáltatói döntések értelmében kétszeresére emelkednek az oktatói óradíjak, és 60 százalékkal nő a dolgozói cafeteria összege is.



Az eddiginél sokkal kiegyensúlyozottabb működési formát és jelentősen megemelt költségvetési forrást biztosít az egyetem számára az új működési modell – hangsúlyozta a rektor kiemelve, hogy a hosszú távú finanszírozási feltételek kiszámítható gazdálkodást tesznek lehetővé: mintegy 2,5-szeresére nőtt a működésre és fejlesztésre fordítható forrás. 2021. december 1-jével – a magyar kormány támogatásának köszönhetően – sikerült megszabadulnunk a költségvetésünket éves szinten mintegy 500 millió forinttal megterhelő PPP-konstrukciótól a Tavaszmező utcai kampuszunk és Diákotthonunk kiváltásával – ismertette Prof. Dr. Kovács Levente hozzátéve, hogy idén ez az összeg is és stratégiai célkitűzéseink megvalósítását szolgálja. Mindezeknek köszönhetően hosszú évtizedes lemaradások felszámolására nyílt lehetőség: országos összehasonlításban is kiemelkedő bérrendezést tud az egyetem megvalósítani 2022. január 1-jétől. Számos olyan az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés színvonalát emelő programot indíthatnak el, amellyel az egyetem nemcsak Magyarországon, de a régióban is meghatározó műszaki felsőoktatási intézménnyé válhat.

A bérrendezést kiegészítve teljesítményértékelési és tehetséggondozó-rendszert vezetnek be az egyetemi minőségjavítás és utánpótlásnevelés érdekében, valamint az egyetemi indikátorok teljesítésére kari és képzési területekhez mért premizálási lehetőségeket indítanak – mutatott rá Prof. Dr. Kovács Levente. A bérrendezés során legfontosabb szempontjuk a kiszámíthatóság, a méltányosság és a versenyképesség volt. Olyan rugalmas és differenciált elismerésre alkalmas bérstratégiát dolgoztak ki, amely jelentős mértékben járulhat hozzá a hatékonyság növeléséhez.
Frissítve: 2022.02.01.

Legfrissebb cikkek