Lendületben a MassVentil – megerősített együttműködés a MEDICOR Zrt.-vel

Prof. Dr. Kocsács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Steiner Arnold, a MEDICOR Zrt. elnökvezérigazgatója öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá 2021. december 20-án. Ez alkalomból a Medicor egészségipari beruházási és koronavírus járványhoz köthető K+F tevékenység keretében megvalósuló komplex fejlesztési projektre vonatkozó megállapodást is aláírták, ennek célja a „MEDICOR MassVentil Labor” létrehozása és működtetése az egyetemen. A labor vezetője az egyetem részéről Prof. Dr. Kozlovszky Miklós dékán, a MEDICOR Zrt. részéről Vincze Attila főmérnök.

A MEDICOR Zrt. és az Óbudai Egyetem azt a célt tűzte ki, hogy kölcsönösen segítsék egymást, a tradicionális, magas hozzáadott értékkel bíró orvostechnikaipari kutatás-fejlesztési, innovációs, oktatási és képzési tevékenységekben, mindezt a kölcsönös előnyök mentén történő partnerség kialakításával. Közös cél a magyar orvostechnikai iparág hagyományainak folytatása, kultúrájának ápolása, és felemelése, valamint az egyetemi értékek megőrzése, a társadalmi hasznosítás érdekében.


A partnerek számára kiemelt fontosságú a MassVentil mielőbbi orvostechnikai eszközzé fejlesztése és piacra kerülése. Prof. Dr Kovács Levente rektor reményét fejezte ki, hogy hamarosan pozitív elbírálásban részesül a MassVentil engedélyeztetése, és 2023-ban már kezdődhet is a gyártás. Hangsúlyozta: „az Óbudai Egyetem az egyedüli magyar felsőoktatási intézmény, amelyik stratégiai pályázatot nyert ezen a területen. Az elkövetkező négy évben az egyetem részéről minden feltétel adott a projekt megvalósításához, a jogi háttér, az anyagi források és a kutatás-fejlesztési emberi erőforrás és infrastruktúra egyaránt. „Az elkövetkező egy évben a legfontosabb célkitűzésünkne szánni, hogy a MassVentil egy piacképes termék legyen, amelyik megfelel a szigorú európai Medical Device Regulation (MDR) által támasztott előírásoknak is, és ez nagy kihívás.” - mondta Dr. Steiner Arnold, a MEDICOR Zrt. vezérigazgatója.
Prof Dr. Kozlovszky Miklós a Neumann János Informatikai Kar dékánja és Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója is üdvözölte az együttműködések aláírását, és mint mondták, nagyon büszkék erre a lehetőségre, tisztelettel és barátsággal várják, hogy elinduljon az érdemi közös munka következő szakasza. Az a cél, hogy egy újabb sikertörténet valósuljon meg a MassVentil piacra kerülésével.
„A MassVentil egy jó irány, idejében eltalált jó ötlet, és az a cél, hogy 2022-re már olyan eszközök álljanak össze, amelyek humán klinikai tesztelésre is alkalmasak lesznek, hogy mihamarabb használni lehessen a közgyógyításban.” – fogalmazott Vincze Attila főmérnök.
A MassVentil tömeglélegeztető-rendszer attól egyedülálló, hogy egyszerre akár 5-10-20, esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és kórházon kívül, ad hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető. A találmány fejlesztése Prof. Dr. Kozlovszky Miklós vezetésével, 2020 márciusában civil kezdeményezéséként indult, önzetlen önkéntes szakemberek, illetve hazai- és nemzetközi cégek, intézmények segítségével. Az Óbudai Egyetem felkarolta a kezdeményezést, helyszínt, infrastruktúrát, szakembereket biztosított a projekt számára, így az összefogás eredményeként, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával sikeres deszkamodell és nemzetközi szabadalmi beadvány készült a találmányból.
Frissítve: 2021.12.23.

Legfrissebb cikkek