Az Óbudai Egyetem is csatlakozott a MediKlaszterhez

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem, képviselve Prof. Dr. Kovács Levente rektor által, valamint Dr. Steiner Arnold MediKlaszter elnöke és Tóth Zsolt a MediKlaszter főtitkára. A dokumentum szerint kölcsönösen segítik egymást innovációs és oktatási tevékenységekben, közös kutatás-fejlesztési projektek elindításában, a kormány hazai orvostechnológiai ipar fejlesztését célzó programjának sikeres megvalósításában. Közös cél: az egyetemi értékek megőrzése mellett nemzetközileg is versenyképes kutatások kezdeményezése, művelése az egészségipar és az orvosképzés területén, illetve az egyetemi tevékenység fejlesztése és népszerűsítése közös programokkal.

Közös cél: az egyetemi értékek megőrzése mellett nemzetközileg is versenyképes kutatások kezdeményezése, művelése az egészségipar és az orvosképzés területén, illetve az egyetemi tevékenység fejlesztése és népszerűsítése közös programokkal.
„Több kapcsolódási pontunk és tervünk van a Klaszterrel hazai és nemzetközi szinten is. Az egyik legfontosabb az orvostechnikai képzés elindítása az Óbudai Egyetemen. De nemcsak az oktatás, hanem a kutatás területén is komoly elképzeléseink vannak.” – mondta Prof. Dr Kovács Levente. A közös programok kiterjednek a magyar orvostechnikai iparág megismertetésére az egyetemi hallgatókkal, tanárokkal és gyárlátogatások lehetőségének biztosítására, együttműködésben a MediKlaszter tagvállalatokkal. A 15 éves fennállását ünneplő MediKlaszterben részt vevő tagok száma jelenleg 60, a cégek kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv). A tudományos intézetek száma az Óbudai Egyetem csatlakozásával ötre emelkedett, amelyek mind a magyar orvostechnikai ipar meghatározó szereplői.
Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára a Klaszter Menedzsment ügyvezető igazgatója elmondta: A MediKlaszter Államilag Akkreditált Innovációs Klaszter, a hazai medtech iparág meghatározóan hazai tulajdonú, tradicionális, ugyanakkor high-tech, innovatív, exportképes ágazat szakmai képviselője, meghatározóan kis-, közepes vállalkozások és egyetemek önkéntes szövetsége.
A MediKlaszter tagjai mindannyian elismert, kiváló hazai iparági vállalkozások, innovatívak termékeik és szolgáltatásaik fejlesztései olyan lehetőséget kínálnak, amelyek akár a szabadalmaztathatóságig is elvihetők az egyetem közreműködésével. Egyúttal olyan iparági kormányzati elvárások is vannak a Klaszter felé, amelyekben az egyetemnek a jövőében komoly szerepe lehet.
Dr. Steiner Arnold elnök elmondta: a Klaszter vezetői felismerték, hogy tudás nélkül nincs innováció, marketing és értékesítés, ezért is találják igazoltnak, hogy kitűnő partnert találtak az Óbudai Egyetemben.
A Klaszter vállalja, hogy segíti az Óbudai Egyetem oktatási munkáját, az orvostechnikai ipari folyamatok és a műszerek alkalmazásának felsőfokú oktatásával, különös figyelmet fordítva az innovációs tevékenységre, a szabványosításra, az engedélyeztetésre, a marketing területeit is jól ismerő egészségipari szakemberek képzése céljából „Medical Technology” témájú képzéseken. Indokolt esetben közös spin-off cégek alapítása is lehetséges.
Az egyetem és a Klaszter számára is rendkívül fontosak a hazai és nemzetközi pályázatokon való együttes részvétel a közös érdeklődési körbe tartozó tudományos területekre eső projektek megvalósítása érdekében. A pályázatok lehetnek a magyar állam, vagy az Európai Unió és/vagy más hazai, vagy nemzetközi szervezetek, illetve szervek által kiírt lehetőségek, az elért eredményeket közös PR-kommunikációs tevékenységgel népszerűsítik.
Frissítve: 2021.12.23.

Legfrissebb cikkek