Újabb helyen mutatták be az Ariadné vakvezető-rendszert

Az Ariadné vakvezetőrendszert is bemutatták a Deutsche Telekom IT Solutions egész napos szakmai rendezvényén, az Innovation Day-en a közelmúltban. A fejlesztőcsapatot Major László képviselte, aki az előadása előtt egy tesztpályát is kialakított a DT-ITS irodájában.

Minden az innovációról szólt a DT-ITS-nél, a cég kollégái programok sokaságából válogathatták ki a nekik tetszőket telephelyenként. Az innováció kérdését több szempontból is körbejárták, és nem csak az új ötletekhez vezető lehetséges utakat és fejlesztés alatt álló projekteket, de konkrét eszközöket, megoldásokat is megismerhettek a rendezvény résztvevői.

Utóbbi kategóriába tartozik az Ariadné vakvezető rendszer is, ami az Óbudai Egyetem egy kiforrott, használható megoldása a vakok és gyengén látók életének megkönnyebbítéséhez. Az Ariadné rendszere két fő részből áll, egy elektronikus botból és követhető vezetősávból. A vezetősáv egy könnyen felállítható jeladó chipek rendszere, ami akár a burkolat alá is beépíthető, az elektronikus bot pedig ennek köszönhetően információt ad a környezetről. Hanggal és rezgéssel informálja használóját, egyedi beállítás alapján, például jelzi az elágazásokat, helyiségekbe vezető utakat.

A fejlesztőcsapatot Major László képviselte, aki az előadása előtt egy tesztpályát is kialakított a DT-ITS irodájában, amit a részt vevő kollégák - többek közt a cég egyik látássérült kolléganője is – kipróbálhatták.

A rendszerrel már a való életben is találkozhatunk például Budapesten is kipróbálható, az újonnan nyílt Etele Plázában.
Frissítve: 2021.12.20.

Legfrissebb cikkek