Innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése kezdődik el az Óbudai Egyetemen

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt 2021. évi Tématerületi Kiválósági Program nyertes pályázatai között szerepelt az Óbudai Egyetem innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése és értékelése pályázata, amelyet 480.000.000 Ft-os támogatással díjaztak.

2021. augusztusában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatot írt ki az intézmények kiválóságát ösztönző 2021. évi Tématerületi Kiválósági Programra (továbbiakban: TKP 2021), amely az egyetemi tudásközpontok és kutatóhelyek számára kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeikhez biztosított támogatást. A TKP 2021 keretében 39 tudásközvetítő szervezet 80 tématerületi kutatása mintegy 75 milliárd Ft értékben kapott támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Az Óbudai Egyetem innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése és értékelése címmel pályázott, amely pozitív elbírálásban részesült. Ennek eredményeként 480.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

 

A projekt témája rendkívül nagy aktualitással bír, hiszen az egészségipar digitalizációja mind a hazai gazdaság teljesítőképessége, mind az egészségügyi ellátások eredményességének javítása tekintetében kiemelt fejlesztési terület. Az új, innovatív digitális orvostechnikai eszközök a terápiák személyre szabásával, automatizálásával hatékonyabbá, biztonságosabbá és gazdaságilag is kedvezőbbé tehetik olyan betegségek kezelését, mint a rosszindulatú daganatos megbetegedések és a cukorbetegség.

 

A pályázatban megvalósítani kívánt célok 2 nagy területre fókuszálnak:

  • személyre szabott rákterápiák és mesterséges hasnyálmirigy rendszerek fejlesztése,

  • tudományos módszerek fejlesztése, amelyek az orvostechnikai eszközök, és köztük a digitális orvostechnikai eszközök új európai szabályozási követelményeinek megfelelő fejlesztéshez, és a sikeres piacra lépéshez szükségesek.


 

A kutatások már korábbi sikeres európai és hazai pályázatok eredményeire építve, hazai és nemzetközi kutatócsoportokkal, orvosi centrumokkal és ipari partnerekkel együttműködésben kerülnek elvégzésre.
Az eredmények rangos nemzetközi lapok publikációi között jelennek meg, miközben lehetőség nyílik arra is, hogy a kutatásokba az Óbudai Egyetem BSc, MSc és PhD képzésben résztvevő hallgatói aktívan bekapcsolódjanak.

 

Kedvezményezett: Óbudai Egyetem

Projekt azonosítószáma: TKP2021-NKTA-36

Projekt címe: Innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése és értékelése

Megvalósítás időtartama: 2022.01.01. - 2025.06.30

Megítélt támogatás: 480.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek