Óriási raktárbázist tervezésében vesz részt az ÓE

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon. Az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést október 21-én mutatták be a helyszínen. A beruházók már a csarnok tervezése során be kívánják vonni az Óbudai Egyetem szakembereit. További jó hír, hogy az intézmény az okosraktár vegyes felhasználású K+F laborját is használhatja majd.

Óriási raktárbázist épít Vácon a kínai CECZ cégcsoport. A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. A 27 milliárd forintos fejlesztés az évtized legnagyobb beruházása a városban, amely egyben világszintű technológia érkezését is jelenti, a raktárbázis pedig a kereskedelem és a termelés szempontjából is jelentős lépés. A beruházás nemcsak munkahelyeket teremt, hanem helyi iparűzési adóbevételt is hoz a következő évtizedekben.

A 14 ezer négyzetméter alapterületű okosraktár felépítése és működtetése több szempontból is előremutató projekt. Az intelligens raktárban összesen 700 robot és 150 méternyi szállítószalag segíti majd az óránként akár 45-55 ezer tétel kezelését. Várhatóan 110 új álláshely jön létre, amelynek 40-50 százalékára tartósan munkanélküli, 10-15 százalékára megváltozott munkaképességű embereket, 15-20 százalékára magasan képzett munkaerőt várnak. A beruházók már a csarnok tervezése során be kívánják vonni a folyamatba az Óbudai Egyetemet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, az elkészült okosraktár vegyes felhasználású K+F laborját pedig mindkét egyetem használhatja majd. A beruházó emellett saját ösztöndíj alapítását is tervezi, a magyar hallgatók a Kínai Népköztársaságban mélyíthetik el raktárlogisztikai tudásukat. A beruházás energetikai szempontból is korszerű lesz. Az energiaigényeket napelemekkel és földhővel oldják meg. Az okosraktár mellett két másik komplexum is épül a területen: egy 15 ezer négyzetméter alapterületű raktár, akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok számára, illetve egy 5,5 ezer négyzetméter alapterületű, vizsgálókesztyű-alapanyag és egyéb egészségügyi termékek tárolására szolgáló - állandó hőmérsékletű - raktár. A tájékoztatón elhangzott:a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy egy országnak fel kell tudnia halmozni az egészségügyi eszközöket, védőfelszereléseket. A beruházás várhatóan másfél év múlva fejeződik be. A fejlesztés segíteni fogja a magyarországi e-kereskedelmi központ létrehozását, valamint hogy Magyarország lehessen Közép-Európa e-kereskedelmi központja. A CECZ az első kínai nemzeti szintű kereskedelmi logisztikai típusú tengerentúli együttműködési zóna és az első kínai nemzetközi marketingszolgáltatási platform.

Forrás: Portfolio
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek