„S.T.E.A.M. munkák a jövőben” pályaorientációs kiállítás

A „S.T.E.A.M. munkák a jövőben” pályaorientációs kiállítás a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban az EFOP-3.3.6-17-2017-00002 számú, „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” című projektben valósult meg az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar szervezésében. A rendezvényt dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és az ÓE alapítványi kuratóriumának tagja, dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Prof. Dr. Györök György az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja nyitotta meg.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és az ÓE alapítványi kuratóriumának tagja köszöntőjében hangsúlyozta, hogy „A XXI. század legmodernebb technikája már mindennapos itt, a fehérvári gazdaságban.” Kiemelte, hogy a technológiai változások a jelenleg bemutatásra kerülő szakmákat is átalakíthatják, viszont az elsajátított készségek, kompetenciák további lehetőségeket nyitnak majd meg a területen tevékenykedők előtt.



Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karának dékánja az élethosszig tartó tanulásra való képesség fontosságát emelte ki, és hangsúlyozta, hogy felsőoktatási intézményként az új, még kialakulóban lévő szakmák, tudományterületek „felkarolására” is készülnek, hogy a jövő hallgatói számára minden lehetőség adott legyen ahhoz, hogy megállhassák helyüket a nemzetgazdaságban.



Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, mint a projektet megvalósító konzorcium vezetője köszöntötte a diákokat. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Titkok Háza 2019 februári nyitása óta, különböző élménypedagógiai foglalkozásokkal már több mint 11.000 tanulót vonhattak be a természettudományos szakmák rejtelmeinek a beavatásába. Hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy új szakmákat ismerhessenek meg az általános iskolás korosztály.

„S.T.E.A.M. munkák a jövőben” program célja a születésben lévő szakmák bemutatása volt, egy-egy szakértő segítségével az általános iskola végzős diákjai számára. A Titkok Háza Jövő szakmáinak a termeiben egy-egy 15 perces interaktív foglalkozáson keresztül, 10 szakmát megismerve váltak a „S.T.E.A.M. jövő szakmák hírnökeivé”. UX designerként készítettek ételrendelős applikációt, betekintést nyertek a videó-játék fejlesztés alapjaiba, megismerték a drónok sokszínű felhasználását, a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit a „TJ-Bot” és „Doggy” segítségével, a 3D-nyomtatás szinte minden iparághoz kapcsolható világát, a startupper szemléletű innovatív vállalkozókat, a tehetségek felkutatásának fontosságát, a villamosmérnöki szakma jelentőségét, de a környezetvédelem, a fenntarthatóság is képviselve volt a környezetmérnöki munka bemutatásán keresztül.

Ezúton is köszönjük minden jövő szakmát bemutató céges képviselőnek az inspiráló pályaorientációs foglalkozásokat, amit az általános iskolásoknak tartottak. A bemutatott jövő szakmák:



Videojáték készítő – Józsa Szabolcs a Nemesys Games tulajdonosa, ügyvezetője,

Talent Acquisition Specialist – Tóthné Halász Judit,

Robotic Process Automation (RPA) specialist – Marxer Balázs

Drónszakértő – Lehoczky Máté (ACRSA) Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület elnöke,

Villamosmérnök – Németh Tibor és Talmácsi Gábor Harman BeckerKft,

Környezetmérnök – Molnár Mónika,

Startupper - Rapali Zsolt és Cseri András a LocBee alapító tagjai.

3D-nyomtatás specialista – Szabó László 3DP Studio Kft ügyvezetője

AI fejlesztő és programozó – Fajkusz Ferenc a Kyndryl alkalmazás fejlesztésekért felelős vezető

UX designer – Varga-Márfy Milán.

Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek