A-bot használat a közlekedésben

Látássérült utasok akadálymentes közlekedéséről tartott projektindító konferenciát a Budapest Airport 2021. október 7-én. A rendezvényen Major László, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának docense az intézmény laborjában fejlesztett Ariadné Vakvezető Rendszert mutatta be.

Európában több mint 30 millió vak és gyengén látó él, akik számára az olyan közlekedési eszközök, mint például a repülőgépek, a vasút vagy a városi tömegközlekedési eszközök megközelítése és használata rendkívül nehéz. A DANOVA projekt keretében egy nemzetközi konzorcium ezen okok feltárásával, új módszerek, szolgáltatások kialakításával tervezi elérhetővé tenni az egyenlő eséllyel igénybe vehető közlekedést.

A Budapest Airport által szervezett konferencia kezdetén Németh Orsolya, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) szakmai vezetője bemutatta azon látható és láthatatlan akadályokat, amelyekkel a látássérült utasok a repülőtéren és a légiközlekedés során találkozhatnak. Előadásában kitért a komplex akadálymentesítés fontosságára, amely esetén az épített környezet mellett a szolgáltatásszervezés, valamint az információs környezet is könnyen hozzáférhető a látássérült utasok számára is.



Major László, az Óbudai Egyetem docense bemutatta az általuk fejlesztett Ariadné Vakvezető Rendszert, amely a burkolatra vagy az alá telepítve vezetősávként segíti a látássérültek közlekedését. Az Okos fehérbot segítségével követhető az útvonal, elágazásoknál pedig hangjelzéssel, rezgéssel jelzi a választható útirányokat.

„Jogos kérdések” című előadásában Gulyásné dr. Bölkény Ágota, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) jogtanácsosa ismertette a fogyatékossággal élő utasok deklarált jogait, majd olyan mindennapi eseteket mutatott be, amelyekben ezek a jogok érvényesültek.

A konferencián részt vett Szabó Henriett, a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesületének (REKORE) elnökségi tagja. Előadásában az épített környezet hozzáférhetőségére és használhatóságára helyezte a hangsúlyt, és kiemelte, hogy már a tervezés szakaszában fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amely mindenki számára könnyen és akadálymentesen hozzáférhető, ugyanazt a szolgáltatást nyújtva, ugyanazon a minőségen.

Berecz Balázs, az Access4you alapító ügyvezetője prezentációjában rámutatott a hiteles információk szerepére. A vállalat munkája során az épített környezetet felmérve és adatokat gyűjtve hozzák létre az épületek digitális akadálymentes térképét, amely segítségével nem csak a látássérültek, hanem minden speciális igényű látogató tájékozódhat az adott létesítményben.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésnél Hegedűs Pál, a Budapest Airport terminál szolgáltatások vezetője is csatlakozott az előadókhoz, ahol repülőtéri élményeken keresztül arról beszélgettek, hogy az akadálymentesítés mellett mennyire fontos a személyes segítség is, a szabályokat pedig érdemes rugalmasan, a fogyatékossággal élő utas fizikai igényeihez igazítani.

A DANOVA projektről további információ itt található.

(Fotók: Budapest Airport Facebook)
Frissítve: 2022.04.26.

Legfrissebb cikkek