Külföldi hallgatók köszöntése

Jelenleg 67 országból több mint 600 külföldi hallgató tanul az Óbudai Egyetemen. A 2021/2022-es tanévre 130 új külföldi hallgató nyert felvételt. Többségük Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal kezdte meg tanulmányait, de vannak keresztény ösztöndíjas és a Diaszpóra Program keretében érkező hallgatók is. A Stipendium program keretében az intézményben tanulók száma tovább emelkedett, a tavalyi 434 főről 486 főre. Emellett az őszi félévben közel 60 Erasmus hallgató is csatlakozott az egyetem nemzetközi közösségéhez.

A pandémia miatt a hallgatók személyes köszöntését legutóbb nem lehetett megtartani, ezért mindenki nagy örömére szolgált, hogy idén október 8-án ismét vissza lehetett térni a személyes találkozáshoz. Az új hallgatókat Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntötte. A továbbiakban Veres Erzsébet, a Nemzetközi Oktatási iroda vezetője rövid prezentációt tartott az egyetemről, majd volt PhD hallgatók Dr. Nguyen Huu Phuoc Dai és Dr. Yatish Bathla üzenetét olvasták fel a tanulmányaikat a most kezdő hallgatóknak. Dr. Awais Quadir és Dr. Haroune Rachid Ben Zine személyesen is eljöttek és elmondták, mit jelentettek nekik az itt töltött évek. Arra kérték a frissen érkezetteket, hogy értékeljék az oktatók erőfeszítéseit, tanuljanak tőlük, éljenek a lehetőséggel, amelyet az ösztöndíj biztosít számukra és legyenek nyitottak. A tanulásra koncentrálás mellett ismerjék meg az országot és a kultúrát, hiszen tanulmányaik befejezése után már nemcsak saját hazájuk, de az Óbudai Egyetem nagykövetei is lesznek a világban.



A szervezők egy történelmi és interkulturális vonatkozásokat tartalmazó könnyed, informatív zenés prezentációval igyekeztek felkelteni a hallgatók érdeklődését Magyarország és a magyar történelem iránt. A rendezvény zárásaként Veres Erzsébet is arra kérte a hallgatókat, hogy ismerjék meg az országot, a kultúrát, a kedves és szép kisvárosokat, a természeti szépségeket. Ismerkedjenek meg ünnepeinkkel és hagyományainkkal, járjanak kulturális rendezvényekre és fesztiválokra. Barátkozzanak, vegyenek részt az egyetem és az egyetemi szervezetek által szervezett rendezvényeken. Kezdeményezzenek beszélgetéseket, esetleg szakmai vitákat magyar hallgatótársaikkal. Egyúttal azt is kérte, hogy ők is mutassák be országukat és kultúrájukat. Arra is felhívta a figyelmüket, hogy az eskütétellel az Óbudai Egyetem immár az ő alma materük is, ezért legyenek méltók hozzá. A hivatalos program után a résztvevők kellemes hangulatban tovább folytatták az ismerkedést.

Sok sikert és élményeket kívánunk új nemzetközi hallgatóinknak!
Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek