GISOpen konferencia az AMK-n

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében személyes részvétel mellett, sikeresen lezajlott a 25. jubileumi GISOpen konferencia nemrégiben. A rendezvény témái széles skálán mozogtak, így mindenki találhatott új ismereteket nyújtó előadásokat, megismerhette a szakterület legújabb lehetőségeit.

Amikor a földmérőket, geoinformatikusokat, térképészeket és a kapcsolódó szakterületek képviselőit 1996-ban első alkalommal hívták össze Székesfehérváron a Pirosalma utcában, a szervezők sem gondolták, hogy az országos konferenciát töretlen érdeklődés övezi majd egy több évtizeden át. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a vírushelyzet miatt a tavalyi évben online formában megtartott esemény után, az idei évben, a tanévkezdet előtti napokra halasztott időpontra az eddigieknél is többen, 260-an regisztráltak. A zsúfoltság elkerülése érdekében további két előadóban is biztosították a szervezők az előadások kivetítőn történő követését.

A konferencia megnyitóján köszöntőt mondtak: Nagyné Dr. Hajnal Éva, az Alba Regia Kar kutatási dékánhelyettese, Dr. Tóth Balázs, a Miniszterelnökség Ingatlan-nyilvántartási és Térképészeti Főosztályának vezetője, Mészáros Attila Székesfehérvár MJV alpolgármestere, Kolossa József a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és Légrádi Gábor, a Nemzeti Földügyi Központ gazdasági és vidékfejlesztési elnökhelyettese. A jubileumi konferencia apropójából Dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézet igazgatója köszönetet mondott Dr. Márkus Bélának, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar (az intézet jogelődje), egykori dékánjának a GISOpen konferencia kezdeményezőjének, elindítójának, aki egyben az első majd’ 20 évben a konferencia szakmai szervezését is végezte.

Az ország minden részéről érkeztek a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakterületek képviselői, földhivatali dolgozók, magán- és kisvállalkozók, műszerforgalmazók. Közülük sokan a GEO-ban végeztek, de a volt „geósok” mellett más, közeli szakterületek képviselői is visszajáró résztvevői a konferenciának a történelmi Magyarország egész területéről. Az újdonságokat és aktualitásokat bemutató előadások mellett sokan, nagy érdeklődéssel várták a plenáris előadások utáni programként meghirdetett fórumot, hogy a konferencia „Szakmai jövőkép 25 év tapasztalatával” mottójának megfelelően, némi útmutatást kapjanak az elkövetkezendő évekre. Az esti állófogadás jó alkalmat biztosított a fórumon megkezdett, de be nem fejezett kérdések megvitatására, vagy csak jóízű baráti beszélgetések folytatására.

A konferencia második napján kapott helyet az elmaradhatatlan műszerkiállítás, ahol számos újdonságot mutattak be a forgalmazók. A délutáni program két szekcióban zajlott. A nagyelőadóban folytatódtak a földüggyel kapcsolatos előadások, míg a párhuzamos szekció témája a precíziós gazdálkodás volt. A kar Geoinformatikai Intézetében, az idei tanév őszi félévében negyedik alkalommal indult a „Precíziós gazdálkodási szakmérnöki szakirányú képzés”, amely iránt az előző éveknél is nagyobb volt az érdeklődés, így 28 - zömében agrár- és műszaki végzettségű - diplomás szakember kezdte meg tanulmányait. A konferencia második napját az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe sorolt „Selmeci hagyományok” szerint megtartott, jó hangulatú szakestély zárta.

A harmadik napon is két szekció előadásai közül választhattak a résztvevők. Az előző évekhez hasonlóan, idén is több előadás témája kapcsolódott az űrkutatáshoz, a műholdas adatnyeréshez, földmegfigyeléshez, így ezek az előadások külön szekciót kaptak.

Ezekről bővebb beszámoló az ŰRVILÁG űrkutatási hírportálon olvasható:

https://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20210902_urprogram_szekesfehervaron?fbclid=IwAR2OWZMm6gepG0mq0ZGF1m72FK4LgmQkqc7PJvBbIuW5i7rrFLlICfsCQmI

A konferencia témái széles skálán mozogtak, így mindenki találhatott új ismereteket nyújtó előadásokat, megismerhette a szakterület legújabb lehetőségeit az adatnyerés, adatfeldolgozás szempontjából, a fórumnak köszönhetően hallhatott a kihívásokról, problémákról és azok megoldásának kilátásairól.

A 2021-es GISOpen konferencia ezúttal is eleget tett a 25 évvel ezelőtt megfogalmazott célkitűzéseknek, így tervezik a folytatást jövőre is. Továbbra is várják majd a meghirdetett időszakban az érdekes témákat feldolgozó előadásokat, a földügy szakemberei és a szakmai kérdések iránt érdeklődők jelentkezését.

A GISOpen 2021 konferencia előadásai elérhetők az alábbi webcímen:

http://w20.gisopen.hu/index.php/eloadasok-2021
Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek