Légiparádé 2021 - Börgönd

Látványos földi és repülőbemutatókkal várták a Börgöndi Légiparádé idei eseményére érkezőket. A legizgalmasabb pillanatok között szerepelt a Magyar Honvédség Gripen „show-ja”, az ejtőernyős ugrások, valamint a műrepülő bemutatók. Az eseményt idén is nagy érdeklődés mellett, 26. alkalommal szervezte meg az Albatrosz Repülő Egyesület szeptember 12-én. A rendezvényen az Óbudai Egyetem is képviseltette magát. Egyetemünk vezetői megbeszélést is folytattak, melynek középpontjában az intézmény légiipari kompetenciájának megvalósíthatósága állt.

Az Óbudai Egyetem is meghívást kapott a Légiparádéra. Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja és Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes (aki kétüléses ultrakönnyű kisrepülő gépével - melyen saját fejlesztéseket is végzett - érkezett a légiparádéra) tárgyalást folytattak Dr. Cser-Palkovics Andrással, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterével és Szilády Dezsővel, a Börgöndi Albatrosz Repülőklub elnökével. A megbeszélés középpontjában az Óbudai Egyetem légiipari kompetenciák megvalósíthatósága, illetve a meglévő dróntechnológiák börgöndi bázisra történő telepítés állt, az intézmény szakembereinek segítségével.

Dr. Cser-Palkovics András röviden szólt arról a nagyszabású fejlesztésről, amelyhez a kormány 750 millió forinttal járult hozzá: az önkormányzat az Albatrosz egyesülettel együttműködve elkészítheti azokat a terveket, amelyek jóváhagyásával elkezdődhet a kivitelezés. Így egy sport- és üzleti célú repülőtér jöhet majd létre, megfelelő hangárokkal, közösségi terekkel, megfelelő infrastruktúrával, kifutópályával, és az Óbudai Egyetemmel közösen megvalósuló képzési helyszín kialakításával, ipari parkkal.
Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek