Sopronban ülésezett a Magyar Rektori Konferencia

A Soproni Egyetemen tartotta meg tanévnyitó plenáris ülését a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szeptember 10-én és 11-én. Az eseményen Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora is részt vett. A Plénum egyebek mellett új társelnököket választott, és áttekintette a digitális oktatás tapasztalatait.

A Soproni Egyetem meghívására Sopronban tartotta Plénum ülését az MRK, tisztelegve ezzel a város 100 évvel ezelőtti döntése előtt, amelynek során a város és nyolc környező község lakossága népszavazáson nyilvánította ki, hogy Magyarországhoz kíván tartozni, kiérdemelve ezzel a Civitas Fidelissima címet. Az eseményen Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Prof. Dr. Fábián Attila, az egyetem rektora köszöntötte a szervezet tagjait. Az ülést Prof. Dr. Borhy László, az MRK elnöke, az ELTE rektora nyitotta meg. Az évente két alkalommal megtartott fórumon rendszerint a felsőoktatás aktuális kérdései kerülnek napirendre, emellett alkalom nyílik az egyetemek vezetői közötti állandó és folyamatos egyeztetésre.

A soproni rendezvényen szó esett többek közt a digitális oktatásban rejlő további lehetőségekről és az Európai Uniós finanszírozású projektekről is. A résztvevők kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg a felsőoktatás modellváltásának tapasztalatait. Az ülésen Dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár tartott tájékoztatót aktuális felsőoktatási kérdésekről és a felsőoktatás finanszírozásáról. Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem soproni származású új rektora pedig a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által fejlesztett „Egészséges Campus” programról adott tájékoztatást.

A soproni konferencia keretében a szervezet tagjai megismerkedhettek a város és a Fertő-táj látnivalóival, valamint - a centenáriumi évre tekintettel - csatlakozhattak a végzős hallgatók valéta menetéhez is.

Az MRK-ról

A teljes magyar felsőoktatási intézményrendszer képviseletét az intézményvezetőkből álló testület, a Magyar Rektori Konferencia látja el. A konferencia működésének feltételeit a felsőoktatási intézmények biztosítják. Az MRK a felsőoktatási intézmények képviseletére, érdekeinek védelmére jogosult, az állami feladatok ellátásában közreműködő, független, konzultatív, jogi személyiséggel rendelkező köztestület. Nemzetközi színtéren is képviseli a magyarországi felsőoktatási intézményeket. Az MRK kapcsolatot tart fenn az európai nemzeti rektori konferenciákkal, oktatási minisztériumokkal.

 

 

Fotó:Magasi Dávid
Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek