Kooperációban Szombathely és Vas megye fejlesztéséért

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Óbudai Egyetem képviseletében a Szombathely2030 programban és az USA ENRICH programban való részvételről szeptember 6-án.

A Szombathely2030 program azzal a céllal jött létre, hogy Szombathely és vonzáskörzetének gazdasági fejlődését elősegítse komplex és egymáshoz illeszkedő tevékenységek sorozatával, ösztönözve a válságálló tudásgazdaság létrejöttét. Az együttműködési szándéknyilatkozat az Óbudai Egyetem, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Közlekedéstudományi Intézet Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Irodája között jött létre. Az Óbudai Egyetemet Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. Eigner György a Neumann Informatikai kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézet igazgatója, a Szombathely 2030 Óbudai Egyetemi rektori tanácsadója képviselte a rangos eseményen.



Az Óbudai Egyetem elkötelezett a Nyugat-Magyarországi térség fejlesztésében. Ennek érdekében a Pécsi Tudományegyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködésben részt vesz Szombathely város és Vas megye fejlesztését célzó Szombathely2030 program megvalósításában, melyen keresztül számos, az Egyetem stratégiai céljaival összefüggő kutatás-fejlesztési és képzésfejlesztési programok valósulhatnak meg az országrészben.

A programalkotás során szakmai együttműködésben kialakított gazdaságfejlesztési elképzeléseket széleskörű véleményformálás követte mind a társadalmi, mind a gazdasági, képzési szereplők részéről. A létrejött Szombathely2030 Program a lakossági életszínvonalat erősítő gazdasági értékteremtés magasabb szintjét, az ipari több lábon állást, valamint a zöld, intelligens város célját és eszközeit fogalmazza meg. Olyan, egymást erősítő programelemek sorozata, mely alkalmas arra, hogy a tervezett finanszírozási forrásokkal és határidőkkel kijelölje a következő évtized városi fejlődési pályáját.



Az esemény külön apropója és az Óbudai Egyetem életében fontos esemény, hogy a partnerek deklarálták, együtt kívánnak részt venni az USA ENRICH programjában. Az ENRICH in the USA küldetése, hogy együttműködést, finanszírozást és kereskedelmi hasznosítást támogató szolgáltatásokat nyújtson az európai - és a társult országokból származó - kutatók/vállalkozók, induló vállalkozások és technológiai KKV-k számára az Egyesült Államokban és hamarosan Kanadában, hogy maximalizálják esélyeiket a globális méretnövelésre. A programban való részvétel elősegíti az Egyetem innovációs ökoszisztéma építését és erős kapcsolatokat képes megalapozni az USA és Kanada relációkban az Egyetem stratégiai területein.

Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek