A SATCIP 2021 konferencia beszámolója

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara adott otthont 2021. augusztus 24-én és 25-én a SATCIP 2021 nemzetközi tudományos konferenciának és workshopnak. Az eseményt a NATO SPS (Science for Peace and Security Programme) támogatásával, annak keretében közösen szervezete meg a Szabadkai Műszaki Főiskola és az Óbudai Egyetem.

Az előadók és résztvevők a magyarországiak mellett SzerbiábólLengyelországbólSzlovákiábólCsehországbólRomániából és Franciaországból kapcsolódtak be az eseménybe. A rendezvényen részt vett Franciaország Budapestre delegált kulturális és tudományos attaséja, Prof. Dr Alexis Rusinek.

A konferencia és workshop a Kritikus Infrastruktúra védelemi problémák modern megoldási lehetőségeit mutatta be. A NATO SPS program tette lehetővé, hogy a magyarországi és a partnerországok kutatói bemutathassák eredményeiket és egymást segítve fejlődhessenek. A konferencia és workshop az Adattudomány és Mesterséges intelligencia, a Kommunikációs rendszerek, az Anyagtudományok, a Szenzorok és érzékelők, az Autonóm eszközök, valamint a Technológiai konvergencia tudományterületeire terjed ki.
A konferenciát Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar dékánja és Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója nyitotta meg. Az eseményt hibrid módon rendezték meg. A határon túli előadók online formában vettek részt az eseményen, illetve adták elő tudományos előadásaikat.

A két nap alatt hat plenáris előadás és harmincöt szekció előadás hangzott el, hat szekcióban. A hetedik blokkban tartották meg a workshopot, melynek témája egy, a napjainkat súlyosan érintő problémát mutatott be, ami a terror robbantások elleni védekezés területe. Az előadó a kritikus infrastruktúrák elleni, a modern eszközökkel történő védekezés komplexitására világított rá.


A konferenciát Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója zárta. Az igazgató méltatta az előadók magas tudományos értékű és színvonalú előadásait. Elmondta, hogy számos kutatási eredmény és összefoglaló meghallgatása során kirajzolódott az, hogy a kritikus infrastruktúrák védelme igen szerteágazó, de mégis számos ponton kapcsolódik a különböző tudományterületekhez. Köszönetet mondott továbbá a szervezőknek másféléves, kitartó munkájukért. Arra kérte az előadókat, hogy a bemutatott kutatási eredményeiket a Springer kiadásában megjelenő kötetben jelentessék meg.
Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek