Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram – Egyetemünkről három nyertes pályázó

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramjában foglaltak alapján közétették a 2020-2021-es tanév I. félévére vonatkozó tájékoztatót. Ennek alapján az Óbudai Egyetem három hallgatója részesül sportösztöndíjban.

A Kormány által alapított Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj célja a felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai sportágakban sportoló azon hallgatók támogatása, akiknek tanulmányaik ideje alatt esélyük van arra, hogy Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek.

Ösztöndíjat nyert hallgatóink
Az Óbudai Egyetem három hallgatója nyert kimagasló teljesítményével ösztöndíjat. A sikeresen pályázók között az Óbudai Egyetem három sportolója, Danó Dániel a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar gépészmérnök hallgatója, Gyurka Márk Manó a Neumann János Informatikai Kar (NIK, mérnökinformatikus alapképzési szak) és Adolf Balázs, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar (villamosmérnöki alapszak) hallgatója.

Danó Dániel

Dani nem először nyerte el a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjat. 2010-ben kezdett el evezni a Ferencvárosi Evezős Clubban édesapja biztatására, aki ott edzőként dolgozik. Vele készül a megmérettetésekre. Első nemzetközi versenye 2013-ban volt, azóta válogatott kerettag. Legfontosabb eredményeinek tartja az ifjúsági Európa-bajnokságon elért II. helyezését kétpárban, az U23-as kategóriában a világbajnoki 5. és az Európa-bajnokságon elért 1. helyezését. Utóbbit négypárban szerezte társaival. Mint mesélte, azért választotta az Óbudai Egyetemet, mert gyerekkora óta a sport mellett a műszaki témák érdekelték a leginkább. Mint azt egy korábban adott interjújában kérdésünkre válaszolva elmondta, úgy érzi, a sport és a tanulás összeegyeztetése eleinte meglehetősen leterhelte, mivel a középiskolában megszokottakhoz képest egy tárggyal heti egy, legfeljebb két alkalommal találkozik. Jelenleg harmadéves a gépészmérnöki szakon, CAD/CAM szakirányon. A tanulmányi eredményét átlagosnak tartja. Vannak tárgyak, amik könnyebben mennek, vannak, amikkel megszenved. A távoktatást nem igazán élvezi, mert elmondása szerint nehéz motivációt találnia a tanulásra, és nem találkozik a barátaival. Mindezek ellenére sikerült teljesítenie a tárgyait.

Január végén egy 5 hetes edzőtáborba utazik Törökországba, a tavaszi félévet is onnan kezdi. Abban bízik, hogy legalább az első 3 hétben még online zajlik majd az oktatás.

 

Gyurka Márk Manó

Manó egészen kis korában kezdett sportolni. Elsődleges célja az volt, hogy megtanuljon úszni, idővel azonban egyre izgalmasabbnak tűnt számára a többi öttusa szám is. Erőfeszítése nem volt hiábavaló, két-három év alatt sikerült a korosztálya legjobbjaival egy szintre kerülnie. Eredményei egyre jobbak lettek. Hazai sikerei mellett a korosztályos világbajnoki egyéni III. helyezésére a legbüszkébb. Középiskolai tanulmányait a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte, ahol elsősorban az idegen nyelvek elsajátítására összpontosított, majd az informatika tantárgyra koncentrált leginkább. Választása azért esett az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karára, mert elmondása szerint nagyon sokan jó véleménnyel vannak a felsőoktatási intézményről, és saját tapasztalatból is pozitív benyomást nyert a nyíltnapon. Hangsúlyozta, hogy a karon hozzáértő és támogató oktatók dolgoznak. Tanulmányi eredménye a féléves átlaga alapján 4,5 lett, amit kifejezetten jónak tart. Kérdésünkre válaszolva elmondta, különös volt számára, hogy online módon kellett hozzászoknia az egyetemi oktatáshoz, melynek véleménye szerint egyik legnagyobb előnye a rugalmasság. Megtudtuk, hogy szorgalmi időszakban vannak olyan órái, amelyeket maga választotta időpontban hallgathat meg.

Hátrányának a személytelenséget tartja: egyetlen évfolyamtársát sem látta egész félév során. Kicsit problémásnak egyedül azt ítéli, hogy a dolgozatokat nehezen kezeli az online rendszer.

A sportban szeretne további sikereket elérni, a távolabbi jövőre nézve azonban legfőbb célja, hogy a tanulásban sikerüljön jól teljesítenie.

 

Adolf Balázs

Balázs már 6 éves kora óta sportol rendszeresen. Kenuzni 14 évesen kezdett édesapja és bátyja hatására, Szentendrén. Mint elmondta, későn érő típus volt, sok éven keresztül semmilyen komolyabb eredményt nem ért el, aztán 17-18 éves korában ugrásszerűen kezdett fejlődni. Legnagyobb eredményeinek a felnőtt világbajnokságon elért második helyezését, illetve a tavalyi világkupán elért első és második helyezéseit tartja. Az utóbbit olimpiai távon, párosban érte el evezőtársával, Fejes Dániellel. A Szentendrei Ferences Gimnáziumban tanult. Azért választotta az Óbudai Egyetemet, mert mint mondja, csak jót hallott róla. A szintén ide járó idősebb versenytársai mondták neki, hogy a tanárok megértőek és segítőkészek, így a tanulás könnyebben összeegyeztethető az élsporttal. Balázs most fejezte be a harmadik félévét a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon, jó eredménnyel. Az online oktatással kapcsolatban elmondta, hogy az elméleti tananyagokat könnyen meg tudja tanulni ily módon is, a gyakorlati órák viszont nagyon hiányoznak neki. Legfontosabb célja az, hogy szeretné megállni a helyét a sportban és a magánéletében is. A későbbiekben villamosmérnökként szeretne elhelyezkedni.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek