Rangos matematikai elismerés az ÓE oktatójának

Sokadik rangos kitüntetésével gyarapodott Kristály Sándor szentgyörgyi matematikus, a Babeș-Bolyai Egyetem és az Óbudai Egyetem Alkalmazott Matematikai Intézetének professzora: az Ad Astra Egyesület a Matematika és Informatika területén Kutatási kiválósági díjat ítélt neki a több mint 7 év tapasztalattal és romániai affiliációval rendelkező kutatók kategóriájában.

Kristály Sándor Csíkszentdomokoson született. 1993-ban végzett a csíkszeredai Márton Áron líceumban, tízedikes korától indult matematikai versenyeken. Felsőoktatási tanulmányait 1997-ben Kolozsváron folytatta, matematika szakon. 2003-ban doktorált először Kolozsváron, 2005-ben Debrecenben geometriából, 2010-ben harmadik doktoriját matematikai gazdaságtanból szerezte a Közép-Európai Egyetemen. Végigjárta a tudományos ranglétrát: volt gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens, és 2013-tól egyetemi tanár. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön tanít matematikát, valamint Budapesten az Óbudai Egyetem Doktori Iskolájában oktat egy angol kurzust, online platformon. Munkájában, kutatásaiban területe a geometriai analízis, a geometria és az analízis összefonódása. Négy gyermek édesapja.

Egyik interjújában úgy fogalmazott, hogy az ÓE-n tartott kurzus azért angol nyelvű, mert a világ különböző pontjairól kapcsolódnak be diákok, Svájctól Üzbegisztánig. Elmondása szerint a munkája egyúttal a hobbija is.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek