Kutatóállomást tervezett az Ybl Kar egyik végzős hallgatója

Csépányi Diána, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építész MSc hallgatója diplomamunkájában a Pilisben található örökerdőt tanulmányozók munkáját és tanulását segítő kutatóállomást tervezett. A Mexikó-pusztai mintaerdőt a Pilisi Parkerdő Zrt. alakította ki 1999-ben. A terület fontos erdészeti nevezetessége Magyarországnak. A szakembereknek és az érdeklődőknek ezen a helyen lehetősége nyílik arra, hogy testközelből figyelhessék meg a természetet és az itt végzett gazdálkodást. Ezt a tevékenységet segíti a fiatal építészhallgató által elképzelt épületkomplexum.

Mexikó-puszta Pilisszentlélektől pár kilométerre, Dobogókő alatt található. Ezen a helyen a Pilisi Parkerdő Zrt. Dr. Csépányi Péter erdőmérnök irányításával indította el az örökerdők kialakítására irányuló szakmai programját. A társaság célja egy olyan fenntartható kutatóállomás létrehozása volt, ami az erdészeti kutatással foglalkozó szakemberek munkáját egész évben folyamatosan segíti. Az örökerdőt gyakran tekintik meg erdészettel és természetvédelemmel foglalkozó hazai és külföldi szakemberek, egyetemi hallgatók. A bemutató terület mellett található egy régi üdülőtelep, ami mára funkció nélkül maradt. Ide álmodta meg a végzős építészhallgató az új kutatóállomást.



Csépányi Diána célja többek közt az volt, hogy a tanulmányutakon és továbbképzéseken részt vevő szakembereknek, hallgatóknak megfelelő szálláshelyet lehessen biztosítani, illetve középiskolásoknak programokat szervezni. Az épületben ennek megfelelően található labor, előadó helyiség és több iroda is. Kialakítása, az ablakok elhelyezése inspirálja a kutatómunkát, mert a szakemberek az irodán belül is a természetben érezhetik magukat. A tervező olyan anyagok felhasználását célozta meg, amelyek egytől-egyig újrahasznosíthatók, beépítésükkel nem keletkezik szennyezőanyag-kibocsátás. A kutatóállomás tehát teljes mértékben környezetbarát.



Fotók: Látványterv - Csépányi Diána diplomamunkája
Frissítve: 2021.04.22.

Legfrissebb cikkek