Önjáró elektromos, intelligens szervizképességű autóbusz alvázcsalád kifejlesztése, piaci bemutatása

Önjáró elektromos, intelligens szervizképességű autóbusz alvázcsalád kifejlesztése,piaci bemutatása

2020/09/03

Az Óbudai Egyetem és az IKARUS JÁRMŰTECHNIKA Kft. konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a GINOP-2.2.1-18 kódszámú, "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” pályázati felhívásra.

A „Kutatás, fejlesztés a nemzetközileg is piacképes, azonos elemekre épülő, elektromos meghajtású, önjáró, intelligens szervizképességű autóbusz alvázcsalád kifejlesztésére és piaci bemutatására” című, GINOP-2.2.1-18-2020-00028 azonosító számú támogatási kérelmet a GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Helyettes Államtitkárság vezetője támogatásra érdemesnek minősítette.  A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, összköltsége 1,582 milliárd Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 841,04 millió Ft.

Az Óbudai Egyetem – konzorciumi szerződés keretében – vesz részt a projekt megvalósításában. A kutatási előrejelzések, a piaci trendek felhasználásával felméri a közösségi közlekedésben részvevő szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, mely információk alapján készíti el az „Okos busz” és intelligens szervizrendszer adatigény specifikációját.

 

A 841,04 millió forint európai uniós támogatás segítségével az IKARUS JÁRMŰTECHNIKA Kft. egy, az EU piacán is versenyképes, önjáró, elektromos meghajtású, azonos elemekre épülő autóbusz alvázcsalád kifejlesztését és magas minőségű, ugyanakkor költség hatékony gyártásra való előkészítését tervezi megvalósítani. Az alvázcsalád tagjai azonos alkatrészekből és főegységekből épülnek fel. A projekt során kialakításra kerülő tervezési módszertan lehetővé teszi, hogy az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló autóbuszok épülhessenek, minimális többlet tervezési munka befektetésével. Az 5G kommunikáció révén a járművek a városi közlekedésében való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők lesznek.

 

 

A projektről bővebb információt a http://ikarusjarmutechnika.hu oldalon olvashatnak.

 

Fotó: electrobus.hu

Frissítve: 2021.05.01.

Legfrissebb cikkek