Titkok Háza - A Harmannal közösen fejleszthetik saját hangszóróikat a fiatalok

Újabb nagyszerű kurzus kezdődik a székesfehérvári Titkok Házában. A HARMAN Tehetségprogram keretén belül a fiatalok saját maguk építhetnek hangfalakat, ebben az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatója lesz segítségükre. Az elkészült „terméket” pedig akár abban a laborban is letesztelhetik, ahol a JBL-eket vagy a Harman Kardonokat tesztelik.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy egy pályázati lehetőséget látva az Echo indította el a Titkok Házát, ma pedig már komoly ipari partnerek is lehetőséget látnak a tudományos élményközpontban.

Mint mondta az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak és a Titkok Háza zászlóshajója a fiatalok műszaki képzésének. Kiemelte, hogy a Harman nem csak a város egyik legnagyobb adófizetője, hanem sokkal többet vállal ennél a közösség életében és az oktatás terén is példamutató a most elindított program.

A hallgatókat "megszerezni" soha nem elég korai.

Mindig nagy öröm olyan programot indítani, ami a tudomány szolgálatában áll - mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Kiemelte, hogy a mai világ tudás alapú és különösen fontos a műszaki és az egészségügyi terület. A műszaki pályát nem adják könnyen éppen ezért fontos, hogy a város és a fehérvári vállalatok is komoly együttműködésben dolgoznak az egyetemekkel, a duális képzések pedig összeforrnak Székesfehérvár nevével.



A Titkok Házában idejekorán meg lehet mutatni a gyerekeknek a műszaki pálya szépségét.

Tóth Ferenc a Harman gyárigazgatója arról beszélt, hogy a fiatalkori tapasztalatok mennyire meghatározóak a műszaki pályára való kerüléshez. „Örülünk a Titkok Háza programjának, hiszen általa megfogható közelségbe kerülnek a műszaki tudományok a gyerekekhez. Bízunk benne, hogy a gyerekeknek nagyszerű élményekben lesz részük és sok inspirációt kapnak majd a műszaki szakmák irányába."

Nagy kihívás volt mindenkinek az elmúlt néhány hónap, ami megmutatta azt is milyen fontos a partnerség és az összefogás - emelte ki Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. Elmondta, hogy az önkormányzati és egyetemi partnerség mellett a vállalati szektor is megjelent a Titkok Házában.



Beszédes Bertalan, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar tanársegéde, a tehetségprogram felelőse a hangfalak készítéséről beszélt. Mint mondta a fiatalok önállóan készítenek majd és szerelnek össze hangfalakat a kurzuson, ami bizonyára nagy élmény lesz majd a fiataloknak. Az első kurzuson felső tagozatosok és középiskolások vesznek majd részt.

Borján Péter, a Titkok háza Tudományos Élményközpont igazgatója szerint a cél, hogy minél előbb elindítsuk a fiatalok gondolkodásmódját a műszaki területeken. Ez a kihívás több modellprogramot is generált az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy jelenleg 32 partnerintézménye van a Titkok Házának.

Szili Gyula a Harman termelési és mérnökségi szenior menedzsere szerint nagyon fontos, hogy olyan mérnökök kerüljenek ki az iskolapadból, akik már kicsi koruk óta érdeklődnek a különböző szerkezetek iránt. A diákoknak itt megmutatjuk hogyan készíthetnek hangszórót és természetesen azt el is vihetik majd magukkal.

A Titkok Háza Tudományos Élményközpont HARMAN Tehetségprogramja az Echo Innovációs Műhely, a Harman Becker Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar együttműködésének köszönhetően indul el.

Forrás: szekesfehervar.hu

Fotók: Molnár Artúr
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek