Több mint kétezer-ötszázan kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől az Óbudai Egyetemen

Ebben az évben is jól teljesített az Óbudai Egyetem az általános felvételi eljárásban, így a tavalyi évhez hasonlóan, idén is több mint kétezer-ötszázan kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől az egyetem hét karán. Ez a szám várhatóan még bővül az augusztus végén záruló pótfelvételi eljárásban sikeresen jelentkezőkkel.

A pontok kihirdetését követő sajtótájékoztatón érdekes statisztikai adatokat hallhattak az érdeklődők. Az idén összesen 91 460 fő jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe, akik közül 68 112 fő nyert felvételt. Érdekes módon, országos szinten, műszaki képzési területen a legmagasabb bekerülési pontszámra, 433 pontra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök alapképzési szakán volt szükség.

Országosan legtöbb hallgatót, összesen 2069 főt mérnökinformatikus alapszakra vettek fel, második helyen a gépészmérnöki szak végzett 1462 fővel, harmadik helyen a programtervező informatikus szak 1442 fővel. A mester szakok közül az első három legnagyobb létszámú szak a pszichológia, a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció és médiatudomány.

Az Óbudai Egyetem az alapképzési szakokra felvett hallgatók száma szerint az országos rangsorban a 9. helyet foglalja el az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem után.

Az Óbudai Egyetemre az általános felvételi eljárás során 2288 hallgató nyert felvételt. A Fenntartó döntésének eredményeként 2020. augusztus 1-jétől az ÓE-hez csatlakozó Ybl Miklós Építéstudományi Kar szakjaira 227 gólya került be, így szeptemberben több mint 2500 hallgató kezdheti meg tanulmányait az Óbudai Egyetemen az általános eljárás eredményei alapján.

Az Óbudai Egyetemen az önköltséges szakok is népszerűek voltak, a felvett hallgató több mint 10%-a, 309 fő választotta ezt a finanszírozási formát.

A legtöbb elsőéves a Neumann János Informatikai Karon kezdheti meg a tanulmányait, összesen 702 gólya került be a karra az általános felvételi eljárásban. Ezt követi 528 fővel a Keleti Károly Gazdasági Kar, kiemelkedően itt a legmagasabb a költségtérítéses képzésbe felvettek száma, 133 fő. A harmadik helyen 359 fővel a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar áll, 335 új hallgatóval következik a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, ahová a második legtöbb önköltséges hallgató jelentkezett: 74. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon 178, az Alba Regia Műszaki Karon 186 elsőéves kezdi meg az Óbudai Egyetem 141. tanévét.

A legmagasabb pontszámot a Keleti Károly Gazdasági Kar gazdálkodás és menedzsment állami ösztöndíjas képzésére felvételizőknek kellett elérniük, itt 408 pont kellett a bejutáshoz. A második legmagasabb pontszám állami ösztöndíjas műszaki menedzser szakhoz kellett, 334 illetve 333 pont a Keleti Károly Gazdasági, illetve az Alba Regia Műszaki Karon. A pontszám tekintetében dobogós helynek számít a Neumann János Informatikai Kar magyar nyelvű mérnökinformatikus alapképzése, ahol 320 pontra volt szükség a felvételhez. Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon az építészmérnök alapszakra volt a legnehezebb bekerülni, 352 pont volt szükséges ehhez.

Gratulálunk minden felvételt nyert fiatalnak, sok szeretettel várjuk szeptemberben az Óbudai Egyetem új hallgatóit!

Azoknak, akik nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem, illetve februárban elmulasztották beadni jelentkezésüket, lehetőségük van a Felvi.hu-n közzétett és Óbudai Egyetem honlapján, valamint a kari honlapokon meghirdetett képzések egyikére jelentkezni.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek