Második legnagyobb támogatási összeg a nemzetközi kreditmobilitásban

Az Óbudai Egyetem stratégiájában és intézményfejlesztési tervében meghatározott nemzetközisítési célok elérése érdekében az intézmény aktívan részt vesz az Erasmus+ programban, mind a program-, mind a partnerországokkal folytatott mobilitási tevékenységek megvalósításában. A programországokkal elnyert pályázat eredményéről már májusban értesülhettünk, melynek értelmében 90 fő tanulmányi célú, 50 fő szakmai gyakorlat, 70 fő oktatási és 40 fő képzési célú mobilitás megvalósítása válik lehetővé a következő tanév során.

Az ugyancsak februárban benyújtott kreditmobilitási pályázat eredményéről a napokban kaptunk értesítést, és az elért eredményre joggal lehet büszke az Óbudai Egyetem. A 843.415 euró összegű igény 60 százalékát, 508.990 euró támogatást nyert az Egyetem, amely országosan a második legtöbbet megítélt támogatást jelentette az összes felsőoktatási intézmény közül.

A szakértői bírálat szerint „egyértelműen megállapítható az intézmény szakmai és adminisztratív felkészültsége, az Erasmus+ mobilitások megvalósításában szerzett tapasztalata, ami a jövőbeli mobilitási projektek sikeres megvalósítását is meggyőzően alátámasztja”. Az ősszel elkezdett előkészítő munka eredményeként az oktatóktól érkezett, többségében jó minőségű pályázatokat a Nemzetközi Oktatási Iroda munkatársai (Kissné Fekete Judit, Veres Erzsébet) öntötték egységes formába. A 20 ország 30 intézményével megvalósítandó együttműködésre benyújtott pályázatból 13 (65%) került támogatott kategóriába, 5 (25%) forráshiány miatt tartaléklistára, és csak 2 (10%) kapott elutasítást.

Az elkövetkezendő három évben a projektben elnyert 177 mobilitás megvalósításával néhány, már régóta fennálló, sikeres együttműködés tovább folytatható, ezek közé tartozik Vietnam, Dél-Korea, Izrael, Montenegró, Koszovó, Kazahsztán. Ugyanakkor olyan presztízsnek számító országokkal is lehetőséget kaptunk a kooperációra, mint Kanada, Kína, Malajzia, Argentína. Mindezeken felül intézményesíteni tudjuk tudományos kapcsolatainkat több afrikai, illetve észak-afrikai országgal, péládul Kenyával, Ugandával, Egyiptommal.

Az új Erasmus+ program keretében várhatóan 2022 elején lesz lehetőség újra pályázni a nemzetközi kreditmobilitási tevékenységek megvalósítására. Az átmeneti időszakra áthidaló megoldásként meghosszabbítjuk a korábbi KA107 projekteket, illetve a KA103 program 2021-től elérhető új elemeként a támogatási keret meghatározott százaléka a programországok és partnerországok közötti, főként kiutazó, kisebb mértékben beutazó mobilitásokra is felhasználható lesz. Ennek részleteiről a 2021. évi pályázati útmutató megjelenése után várható további információ.

Az elért sikerek után reméljük, hogy a mobilitások megvalósításához a körülmények is kedvezően alakulnak majd. Az ősz folyamán előkészített szerződések alapján előreláthatólag tavasszal elindulhat a megvalósítás is.

Ezúton is köszönjük a pályázók aktivitását, munkáját és a jó együttműködést.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek