A legújabb típusú kollaboratív robot támogatja a kutatás-fejlesztést az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjának (EKIK) legnagyobb laborjában, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban (BARK) júniusban üzemelték be az Universal Robots legújabb generációs kollaboratív robotját, egy UR16e-t, Magyarországon elsőként.

A robot különlegessége, hogy megfelelve az ISO TR 15066 előírásainak, olyan cellákban is biztonságosan alkalmazható, ahol az ember és a robot közvetlenül együtt vagy legalábbis ugyanabban a munkatérben dolgozik. Az új robot képes akár 16 kilogramm terhet is biztonságosan mozgatni, ami kiemelkedőnek számít kategóriájában. Elsődleges célja, hogy a 2020. januárjában indult RoBUTCHER nemzetközi H2020 projekt (https://robutcher.eu/) kutatásait erősítse. A RoBUTCHER-rel még 2020-ban egy komplett sertés vágóhíd feldolgozási folyamatait szeretnék automatizálni, egy új robotcella koncepció mentén. A projektben az Óbudai Egyetem kutatóinak a feladata a sertések belső szerveinek megfelelő kezelése a robottal. Ebben lesz nagy segítségükre az UR16e, és a hozzá fejlesztés alatt álló speciális megfogó szerkezet. A robotok a sertésekről korábban készített CT adatbázis alapján, valós időben készített pályatervezést hajtanak majd végre az RGB-D 3D kamerák által szolgáltatott pontfelhő-adatok alapján. A robotizált vágóhíd nemcsak azokban a fejlett országokban lehet érdekes alkalmazás, ahol már nem találni munkaerőt ezen a területen, hiszen olcsóbb üzemeltetés mellett nagyobb termelékenységet, garantált higiénés minőséget és akár egyedi húskészítmények előállítását is lehetővé teszi majd.

A robotot a Quantum Lasertech Kft. szállította az Óbudai Egyetemnek, és az EU H2020ICT-10-2019-2020 RoBUTCHER - A Robust, Flexible and Scalable Cognitive Robotics Platform projekt biztosította.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek