Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyén sikeres záróvizsgát tettek az idén végzett hallgatók

Idén újabb 8 hallgató fejezte be tanulmányait és tett sikeres záróvizsgát az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyén 2020. július 7-én. Valamennyien műszaki mérnökasszisztensként vállalhatnak munkát a jövőben.

Az Óbudai Egyetem salgótarjáni képzésében ebben a tanévben 8 hallgató szerzett oklevelet. A tanulmányaikat a 2018-2019. tanévben műszaki felsőoktatási szakképzésben megkezdett hallgatók 3 félév elméleti oktatás és egy félév szakmai gyakorlat után 2020. július 7-én tettek záróvizsgát rendhagyó körülmények között. A vírushelyzetre tekintettel ugyanis az Óbudai Egyetem valamennyi karán online formában tartja meg idén a záróvizsgákat. A hallgatók otthonról jelentkeztek be az Egyetem által megadott online platformra, a vizsgabizottság tagjai a munkahelyükről vizsgáztattak.

A salgótarjáni bizottság elnöke Dr. habil. Koltai László, a képzést szervező Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja volt, tagjai: Nagyné Halász Erzsébet, a Bánki Donát Gépészmérnöki Kar mesteroktatója, aki egyben a gépész specializáción végzett hallgatók szakmai vezetője is volt, valamint Székyné dr. Sztrémi Melinda, a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója.

A hallgatók a szakmai gyakorlat során készítették el záródolgozatukat, mely az adott vállalatnál végzett munkájukat, annak eredményét mutatta be. Ott mentorok segítették munkájukat. Valamennyien helyi cégeknél töltötték 14 hetes szakmai gyakorlatukat. Köszönet illeti a Salgglas Zrt., a Wamsler SE, az MHG Kft., a MITSUBA Kft., a HÍR-KÖZ Kft. és a Vasszer Kft. vezetőit és munkatársait azért a segítségért, amit a hallgatók kaptak a szakmai gyakorlatuk során, melynek egy része a veszélyhelyzet idejére esett.

A vizsga három részből állt: először a záródolgozatukat védték meg a hallgatók, az előzetesen elkészített prezentáció bemutatásával. Ezt követően virtuális tételhúzással választották ki az alapozó tárgyak tételét. Ennek keretében többek között anyagismeretből, géprajzból, műszaki dokumentációból adtak számot tudásukról. Fogalmakat definiáltak, beszéltek a műhelyrajzról, a szabványokról, a szakítószilárdságról, a hulladék hasznosításáról. Majd a gépész specializáció tárgyaiból összeállított tételsorból „húztak”. Téma volt a vizsgán például az esztergálás, a furatkészítés, a marás technológiája, az acélgyártás folyamata, a szikraforgácsoló eljárások technológiája, a képlékeny alakítás, az öntöttvas és az öntészeti eljárások.

A hallgatók komolyan vették a felkészülést a vizsgára és megfelelő módon, gördülékenyen adtak számot tudásukról annak ellenére, hogy ebben az online vizsgáztatási formában nem volt felkészülési idő, a tételhúzást követően azonnal kellet felelniük.

Az értékeléskor Dr. habil. Koltai László elismeréssel illette a hallgatók munkáját, kiemelte a záródolgozatok és a prezentációk sikerességét. Külön méltatta a hallgatókat azért, hogy a szakmai munkájukban önállóságot mutattak, és egyéni ötleteket valósítottak meg. Két hallgató dicséretet kapott a vizsgán nyújtott teljesítményéért, két hallgató pedig a két éves munkájáért.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek