Jelentős támogatásban részesült a Bánki Kar

10 000 dollár támogatásban részesült az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar (ÓE BGK), a Gene Haas Alapítvány jóvoltából. A támogatásról szóló csekket Péntek György a Haas Bartec GmbH magyarországi értékesítési vezetője adta át a kar vezetői részére június 24-én.

A HAAS Automation Inc a világ egyik legnagyobb, 100 százalékban amerikai magántulajdonban lévő szerszámgépgyártó vállalata, melynek vezetői a cég 1983-as alapítása óta töretlenül követik azt az elvüket, mely szerint a folyamatos fejlődés egyenlő a magasabb termelékenységgel. A vállalat fő profilja CNC függőleges- és vízszintes megmunkáló központok, CNC esztergák és forgóasztalok fejlesztése és gyártása. A HAAS a globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában (Forma-1, Nascar), illetve világszerte partner a CNC oktatásban mind az ipari vállalatok, mind az oktatási intézmények tekintetében. Számos HTEC központ (HAAS Technical Education Center) működik sikeresen annak érdekében, hogy a hallgatók modern, a mai kornak megfelelő gépeken, megfizethető technológiával, szoros kapcsolatban az iparág képviselőivel jövőképet kaphassanak a CNC oktatásról.

A szerszámgépek világméretű értékesítésében nagy szerepet kap a HAAS viszonteladói hálózata, amelyet HAAS Factory Outlet-nek neveztek el. Magyarországon ezt a feladatot az osztrák székhelyű Bartec GmbH látja el, melynek értékesítési vezetője Péntek György, az ÓE BGK volt hallgatója. Ennek köszönhetően talált egymásra (2017 decemberében) és kötött Együttműködési Megállapodást a HAAS Bartec GmbH és az ÓE BGK. A hosszútávra tervezett kimagasló partneri kapcsolat alapjaként a Bartec GmbH 2018 februárjában ingyenesen helyezte ki határozott időre a Bánki Kar Gépműhelyébe a HAAS egyik magas minőségű oktatási célú gépét, egy új MiniMill-EDU típusú marógépet. A projekt részét képezte még további 4 HAAS vezérlés szimulátor is, amely hatékonnyá tette, valamint remekül kiegészítette a CNC programozás lépéseinek elsajátítását és a hallgatók gyakorlatorientált oktatását. Nagy sikerrel rendezték meg 2018 májusában az első közös, „HAAS&ÓE-BGK CNC Konferenciát - Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban” címmel.

Gene Haas, a Haas Automation Inc alapítója és tulajdonosa által korábban létrehozott Gene Haas Alapítvány (GHF), minden évben pályázati úton, anyagilag támogatja azokat az európai oktatási intézményeket és hallgatóikat, akik a CNC oktatás minőségi fejlesztésében és népszerűsítésében részt vesznek és élenjárnak. Az Alapítvány kuratóriumának további célkitűzése, hogy minél több hallgató számára tegye vonzóvá és érdekessé a CNC programozás és megmunkálás világát. Az elmúlt időszakban folyamatos szakmai kapcsolat zajlott a magyarországi képviselet munkatársai és az Egyetem között. Számos bemutatót és előadást dolgoztak ki, illetve a MiniMill-EDU megmunkáló gép szerves része lett a hallgatók gyakorlati képzésének. A múlt év végére érdemelte ki és kapta meg a kar azt a lehetőséget, hogy Magyarországról elsőként pályázhasson az Alapítványnál. A megfelelő szakmai munka és kapcsolatrendszer eredményeként, az alapítvány 10 000 dollár támogatásban részesítette a kart.

A támogatás felhasználásával szeretnék minél hatékonyabbá tenni a hallgatók CNC technológiával kapcsolatos tantárgyainak oktatását, a tárgyi feltételrendszert, illetve növelni a hallgatók személyes fejlődési lehetőségét, továbbá még vonzóbbá tenni a „CNC-s jövőképet”.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek