Textil hulladékgazdálkodási konferencia - online

A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar az INTERREG Central European Initiative ENTeR projektjéhez csatlakozva, az INNOVATEX Zrt.-vel karöltve, online textil hulladékgazdálkodási konferenciát és tréninget szervezett május 28.-án. A webinaron több ismert hazai textilipari szakember mellett a kar oktatói is tartottak előadásokat. A számos médiacsatornán meghirdetett esemény iránt a hallgatók is élénken érdeklődtek.

A hulladékgazdálkodási konferencia és tréning előadói a textilszakma aktualitásaival, legizgalmasabb kérdéseivel foglalkoztak. Többek közt a környezetvédelemmel, a környezetszennyezéssel, valamint a textilipar ruha- és lakástextil termékek túlfogyasztásával összefüggésbe hozható, közismerten jelentős és széleskörűen elítélt környezeti lábnyoma. Az előadók a textil hulladékgazdálkodás korszerű módszereivel, a textil újrahasznosítás lehetőségeinek legújabb paradigmáival, valamint az innovatív gyártástechnológiák és textilkikészítési eljárások széleskörű alkalmazásának előnyeivel foglalkoztak. Bemutatták a hazai és nemzetközi vállalatok által alkalmazott technológiák potenciáljait (valamint korlátait), továbbá a globális kezdeményezésekben és projektekben rejlő kapacitásokat. Mindemellett kiemelték az oktatás jelentőségét a globális kezdeményezések hosszú távú sikerességében.

A résztvevőket Dr. habil. Koltai László, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának dékánja köszöntötte. Őt követően Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, az INNOVATEXT Zrt. vezérigazgatója ismertette az ENTeR – Szakértői hálózat a textíliák újrahasznosításához elnevezésű projektet. Az eredmények és sikerek részleteiről Krain Tamás projektmenedzser számolt be. A szakmai esemény konferencia szekciójában Hartay Mihály, a Textrade Kft. vállalat környezetvédelmi tanácsadója, a hulladékképződés megelőzéséről, továbbá az újrahasznosítás és ártalmatlanítás gyakorlati kérdéseiről beszélt. Papp Vid Dóra DLA, a Rejtő Kar Terméktervező Intézetének adjunktusa előadáséban az RKK Ipari termék- és formatervező mérnöki képzési program pillérét képező öko-design szemléletet és az azzal összefüggésben megvalósult hallgatói projektmunkákat mutatta be.

A webinar ENTeR Textil hulladékgazdálkodási tréning szekciójának keretében három előadást hallgathattak meg a résztvevők. Kutasi Csaba, textilipari szakember, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) bizottsági tagja prezentációjában az ipari textilhulladék csökkentésének, és a kezelést támogató kezdeményezések nyújtotta lehetőségekkel foglalkozott. Keringer Klaudia, a Pannon Gazdasági Hálózat projektmenedzserének esettanulmányaiban a hazai textilipari vállalatoknál megvalósított logisztikai és 3D-nyomtatási fejlesztések eredményeit összegezte. Csanák Edit DLA, a Rejtő Kar egyetemi docense, kutatási dékánhelyettes előadásában egy, az Interreg ENTeR projekt részeként megvalósított, angol nyelven kidolgozott oktatóanyagot mutatott be a hazai szakembereknek magyarul. A tréning-anyagban az öko-design szemlélet textil- és ruhaiparban történő alkalmazásának legmarkánsabb témáival foglalkozott. A dékánhelyettes kiemelte a téma oktatási jelentőségét, valamint a hasonló, tematikus e-tréningekben rejlő oktatási potenciálokat. Az előadásokat magyar nyelven tartották. (Az előadások teljes anyaga itt érhető el.)

Az eredetileg április első napjaira tervezett szakmai rendezvény helyszíne az RKK lett volna, azonban a COVID-19 helyzettel összefüggésben meghozott korlátozások miatt az esemény meghiúsult. A két hónap csúszással megrendezett online fórumot a várakozás folytán jelentős szakmai érdeklődés övezte, ami a résztvevők nagy számában, és aktivitásában egyaránt megnyilvánult.

Az előzetes regisztrációhoz kötött esemény technikai hátterét az Innovatex Zrt. projektpartnere, a Pannon Bussiness Network biztosította.
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek