Bánkis online részvétel a Qform olimpián

Idén online módon rendezték meg a Nemzetközi Qform Olimpia hazai szekcióját május 8-án, melyen 7 bánkis hallgató vett részt. A Qform egy olyan szimulációs szoftver, melynek segítségével alakítástechnológiai folyamatok modellezhetők.

A Qform Olimpia egy egyetemi hallgatók részére szervezett nemzetközi verseny, melynek hazai koordinátora Prof. Krállics György, a Budapesti Műszaki Egyetemről. Idén az Óbudai Egyetem Bánki kara is nevezett hallgatókat a megmérettetésre, Dr. Gonda Viktor felkészítésével. (A Qform hallgatói változata elérhető a Bánki 131-es számítógéplaborjában.)

Az idei Qform versenyen 7 bánkis hallgató vett részt: Alvincz Gergely, Barth Vendel, Hrivnák Ádám, Mahut Rajmund, Nagy Regina, Reich Erik és Szoboszlay Szabolcs. A versenyfeladat egy fogaskerék kovácsolási technológiájának tervezése volt, melyre összesen 6 óra állt rendelkezésre. Ez idő alatt kellett számításokat, szimulációkat elvégezni, valamint dokumentációt készíteni. A háziversenyen nagyon jó eredmények születtek, a részletes értékelés alapján Barth Vendel megoldását nevezték a magyarországi döntőbe. A hazai zsűri Vendel megoldását Konstrukciós Különdíjjal értékelte.

Az idei verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy online rendezték meg, a hallgatók e-mailen kapták meg a feladatot és otthon dolgoztak oly módon, hogy távoli eléréssel az interneten keresztül használták a Bánki 131-es számítógéplaborjának gépein futó programokat, a CAD-es tervező és a szimulációs szoftvereket. (Köszönet illeti a laborfelelőst, Felker Pétert a szoftverkörnyezet rendelkezésre bocsátásáért.)

Ezúton is gratulálunk a csapatnak!

Az alakítástechnológiai szimulációs szoftverek a következő félévben is elérhetők lesznek, továbbra is várják az érdeklődő hallgatókat.

dr. Gonda Viktor
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek