Első helyezett lett a MassVentil Team a páneurópai Hackathonon!

Az Óbudai Egyetem MassVentil Team-je szenzációs teljesítményt nyújtva első helyezést ért el - a közel negyven ország részvételével rendezett - EUvsVirus Hackathon „Egészség és Élet” kihíváson a ventilátorok, lélegeztetőkészülékek kategóriában! Az Európai Bizottság az Innovációs Tanács vezetésével és az EU-tagországokkal szoros együttműködésben rendezte a versenyt április 24. és 26. között, a civil társadalom, a feltalálók, a partnerek és a befektetők összekapcsolása érdekében. A szervezők célja az volt, hogy a résztvevők innovatív megoldásokat dolgozzanak ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kihívásokra.

A páneurópai Hackathonre több mint 20 ezer jelentkező regisztrált, a 27 uniós tagállam mellett a világ más országaiból is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Design Terminállal együttműködve nemzeti kurátorként támogatta a közel 250 magyar jelentkező részvételét. Összesen 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz, amelyből a nemzetközi zsűri 117 megoldást jutalmazott, a legjobb hat csapatból kettő magyar. Az EUvsVirus Hackathon zsűrije aszerint rangsorolt, hogy melyik fejlesztést találta a leginnovatívabbnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az Óbudai Egyetem fejlesztő kutatócsoportja egy részkihívásban ért el első helyezést.

Az Óbudai Egyetem MassVentil csapata néhány hete kezdte el a rendszer tervezését. A közelmúltban a Team körülbelül 1000 fejlesztővel és további 1000 közreműködővel bővült, különböző országokból. Az EUvsVirus megmérettetés kiváló alkalom volt, és hatékony kommunikációs platformot nyújtott arra, hogy a fejlesztést világszerte megismerhesse a nagyközönség is. A csapattagok április végére újabb mérföldkőhöz értek. A rendszer jelenleg ezzel már 10 beteget is képes ellátni. A cél, hogy a készüléket 50, esetleg több ember ellátására is alkalmassá tegyék.

Mint ismeretes, a MassVentil projekt egy olyan moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának a kifejlesztését célozza, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú ARDS beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni, és akár kórházon kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető. A rendszer fontos jellemzője, hogy a pácienseket egymástól függetlenül tudják lélegeztetni (más oxigén koncentráció, nyomás- és levegőmennyiség-viszonyok mellett, az orvos által kiválasztott lélegeztetési módszer alapján). Különös jelentőséggel bír, hogy ez nem egy hagyományos lélegeztető gépre épített csőrendszer, hanem egy korábban nem ismert új koncepció.

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK) és a Neumann János Informatikai Karán született meg az egyedülállónak mondható különleges fejlesztés megvalósításának ötlete, illeszkedve az Egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához.

A MassVentilatorSystem csapat (melyet magyar, osztrák és angol csapattagok alkotnak) meghívást kapott az Európai Innovációs Tanács által szervezett Matchathonra, melyet május 22-től 25-ig rendeznek az új EIC COVID online platformon.




Frissítve: 2020.10.13.

Legfrissebb cikkek