Fizetett szakmai gyakorlat lehetősége az Európai Szabadalmi Hivatalnál

Havi 2.000 euro ösztöndíjjal hirdet fizetett szakmai gyakorlat lehetőséget az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office-EPO) Münchenben. Az egy éves szakmai gyakorlat 2020. szeptember közepétől indul. Május 13-ig még lehet jelentkezni!

Az EPO-ról dióhéjban

Az Európai Szabadalmi Hivatal mintegy 40 európai országban nyújt szabadalmi oltalmat találmányokra. Központjuk Németországban található, Münchenben. Emellett további telephelyeik vannak Berlinben, Hágában, Brüsszelben és Bécsben is. Az EPO Európa második legnagyobb nemzetközi intézménye, 2,4 milliárd euro költségvetéssel. Hétezer alkalmazottjából mintegy 4.300, magasan kvalifikált szabadalomvizsgáló munkatárs dolgozik a technológia minden területén.

A szakmai gyakorlatra alap- vagy mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók, két évnél nem régebben végzett BSc és MSc-hallgatók, valamint jelenleg PhDképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak, elsősorban a természettudomány és mérnöki tudományok (Science & Engineering), illetve a gazdaságtudomány (Business Administration, Economics & Finance) területéről. A jelentkezőnek legalább B1 szinten beszélnie kell a következő nyelvek valamelyikét: német, angol vagy francia. A szakmai gyakorlat megkezdéséig el kell végeznie a szakterületének megfelelő, ingyenes, tanúsítványt adó EPO e-learning kurzusokat, amelyek az EPO e-learning oldalán (https://e-courses.epo.org/login/index.php) érhetőek el, regisztrációt követően.

Az elvégzendő kurzusok

  • Introduction to the European patent system (mindenkinek kötelező)

  • Using CPC (csak természettudomány és mérnöki tudományok területen)

  • The EPO as PCT authority (minden más tudományterületen)


Jelentkezési feltételek

A pályázat kiírói kérik, hogy a jelentkező küldje el angol nyelvű szakmai önéletrajzát, és a megpályázni kívánt területet megjelölő motivációs levelét, a szekeres [dot] viktoria [at] ka [dot] uni-obuda [dot] hu e-mail címre 2020. május 13-ig!

A pályázatokat a visszajelzést követően május 18-ig tölthetik fel a jelentkezők az EPO oldalán (https://jobs.epo.org/content/PanEuropeanSeal/?locale=en_GB). A jelentkezésnek a szakmai önéletrajzon és a motivációs levélen kívül tartalmaznia kell a végzettséget igazoló oklevelet, vagy (végzős hallgató esetén) egy igazolást az oklevél kiállításáig. A pályázatokat májusban és júniusban bírálják el. Ennek során a kiválasztott jelölteket telefonos vagy Skype interjú keretében hallgatják meg. Az eredményről június végén értesítik a pályázókat. A nyertesek 2020. szeptember 14-én kezdhetik meg szakmai gyakorlatukat Münchenben, az Európai Szabadalmi Hivatal székhelyén.

További információk itt és itt érhetőek el.
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek