Diákhitel – kedvezőbb feltételekkel

Jelentős és kedvező változások lépnek életbe a Diákhitel Központnál 2020. május 1-jétől a Magyar Kormány rendelete alapján. Ettől az időponttól (május 1-jétől) elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Emellett, augusztus 15-től több mint duplájára emeli a Kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét. Az intézkedésekkel a járvány miatt kialakult gazdasági válságban bajba kerülő fiatalokat is támogatják, oly módon, hogy a későbbiekben is segítsék őket a munkaerőpiacon. A Diákhitel Plusz sosem látott mértékű segítség a felnőttképzésben részt vevő hallgatóknak.

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagymértékben érintő munkaerő-piaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő, az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt május 1-től december 31-ig. Az új termék a felsőoktatás hallgatói számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben részt vevő diákok esetén maximum 1.200.000 forint összegben lesz elérhető. A Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben megszüntetik a Nyelvtanulási Diákhitelt. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a (költségvetés által biztosított) kamattámogatásnak köszönhetően.

Visszamenőleg is igényelhető diákhitel

A módosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et, akár 350.000 forint értékben. Továbbá meghosszabbítják június 15-ig és december 31-ig a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Külön döntést hozott a Kormány a szabad felhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ennek alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók akár évi 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt is igényelhetnek.

Könnyített feltételek

A Diákhitel Központ, az MFB Csoport tagjaként - a kihirdetett rendelet szerint, a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és hallgatókat is érintő munkaerő-piaci visszaesés hatásait enyhítendő - 2020. május 1-jétől egy új, év végéig elérhető terméket vezet be, valamint könnyít a már meglévő termékeinek igénylési feltételein. Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék egyaránt szolgálja majd a felsőoktatásban és a felnőttképzés kiemelt területein tanulók finanszírozását azzal, hogy az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít. Az új Diákhitel Plusz összeghatára a felsőoktatás hallgatói számára 500.000 forint, míg (az egyes) meghatározott felnőttképzésben résztvevők számára maximum 1.200.000 forint lesz. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. életévüket betöltött, de 55 évesnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen. Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

Meghosszabbított határidők

Az elmúlt hetekben a felsőoktatási hallgatók részéről egyre növekvő igény mutatkozott a hiteligénylési és hitelösszegek módosításra vonatkozó határidők meghosszabbítására, erre reflektálva a kihirdetett kormányrendelet tovább könnyített a már meglévő termékek igénybevételi feltételein. A módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbították. További plusz forráshoz juthatnak a hallgatók azzal, hogy a Diákhitel1 termék esetében június 15-ig lehetőségük lesz a 2019/2020-as tanév I. tanulmányi félévére igénybe nem vett szabad felhasználású hitelt visszamenőlegesen is igényelni, akár 350 000 forint értékben.

A Kormány a következő felsőoktatási tanévtől – eleget téve a hallgatói szervezetek kérésének – a szabad felhasználású Diákhitel1 legmagasabb havi összegét 70.000 forintról 150.000 forintra emeli, ezzel is segítve a hallgatók megélhetését és a felsőoktatási lemorzsolódás csökkenését.

A termékek és módosítások részleteiről a Diákhitel Központ folyamatosan tájékoztatást nyújt és a legfontosabb információk rövidesen megjelennek a www.diakhitel.hu oldalon is. A részletek kidolgozása folyamatban van.
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek