Kéményrobbantáson jártak a Bánki szakmérnökei

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar robbantástechnikai szakmérnökei terménytároló siló és kéményrobbantáson vettek részt márciusban.

Az Építmények robbantásos bontása tantárgyat oktató, dr. Földesi János (nyugalmazott egyetemi docens, a műszaki tudomány kandidátusa) meghívására két, általa tervezett építményrobbantáson vettek részt a Robbantástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzési szak végzős hallgatói március elején.

A Detonet Kft. az UNILEVER Kft. nyírbátori telephelyén bont le több, használaton kívüli építményt robbantással. Ennek keretében egy vasbeton oszlopokon álló acélsiló robbantását tekinthették meg a hallgatók március 4-én. A 108 robbantólyukban összesen 4,5 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el a szakemberek. Az építmény a tervezett irányban dőlt el, semmilyen kárt nem okozva a gyártelep egyéb létesítményeiben.

A következő alkalommal Sajókeresztúron, a volt Borsodi Ércelőkészítő üzemterületén lévő 106 méter magas vasbeton kémény robbantásán is ott voltak a hallgatók március 6-án. A 8 méter átmérőjű, 1 méter falvastagságú kémény döntéséhez fúrt 206 lyukba, összesen 97,25 kilogramm robbanóanyagot töltöttek be. A környéken megjelent nagyszámú nézősereg szeme előtt, mértani pontossággal dőlt le a tervezett helyre az építmény. Az eseményt drón-kamerás felvételen is megörökítették a résztvevők.

A sikeres robbantást követően Földesi tanár úr megvitatta a szakmai tapasztalatokat a hallgatókkal. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar szeptembertől tervezi egy új tancsoport indítását a Robbantástechnikai szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szakon.
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek