SAMI 2020 konferencia





Az Óbudai Egyetem idei első nemzetközi rendezvényét január 23-a és 25-e között tartotta alkalmazott gépi intelligencia és informatika témában a Kassa melletti Ránkfürdőn (Herl’any) IEEE 18th World Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI 2020) néven.












Már szinte hagyománynak számít, hogy az éves rendezvénynaptár első eleme a Kassai Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia, az IEEE Hungary Section és a Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében létrejövő SAMI konferencia. Nagy jelentősége és felbecsülhetetlen értéke abban rejlik, hogy míg korábban csupán a magyar-szlovák kapcsolatokra épült, s helyi szintre korlátozódott, mostanra már nemzetközivé terjeszkedett, s az IEEE magyar tagozata támogatásával IEEE által jegyzett konferenciává vált, valamint a benyújtott cikkek DOI-számmal ellátva az Xplore adatbázisba kerülnek, ezáltal nagymértékben megnő a publikációk értéke, elérhetősége, kereshetősége.


A World Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI 2020) konferenciát Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a konferencia elnöke nyitotta meg köszöntőjével, aki kiemelte a rendezvény főbb jellemzőit. Kezdetben csupán két országból voltak résztvevők, tizennyolc év elteltével pedig már 12 ország képviselteti magát. Megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a konferencia kezdeteit, a hagyományokat, hiszen azoknak köszönhető, hogy a jelenlegi formájában még mindig sikeresen meg tudják rendezni. Így hangzott el Prof. Dr. Rudas Imre és Prof. Dr. Madarász László neve, akik nagyon sok energiát fektettek abba, hogy létrehozzák a SAMI rendezvényt. A megnyitó eseményen a Kassai Műszaki Egyetem rektora, Prof. Dr. Stanislav Kmet’, az Óbudai Egyetem Honorary professzora hangsúlyozta a két egyetem közötti szoros és aktív együttműködés szerepét a nemzetközi és tudományos életben, és támogatását fejezte ki a SAMI konferencia további szervezésében, valamint javaslatként fogalmazta meg a témakörök kibővítését. A két egyetem rektora megbeszélést folytatott, amelyen megegyeztek abban, hogy az eddigi, immár hosszú távú együttműködés fontos szerepet játszik mindkét intézmény életében, ennek továbbvitele elengedhetetlen a nemzetközi láthatóság szempontjából, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a jó kapcsolat továbbra is fennmaradjon.


Prof. Dr. Liberios Vokorokos, a Kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja megerősítette elkötelezettségét az Óbudai Egyetem és a SAMI konferenciasorozat felé, valamint kifejezte szándékát a közös tudományos munka folytatása irányába, amely partnertségi viszony egyik megjelenési módja az Acta Polytechnica Hungarica folyóiratban való publikálás.


Az idei konferencia neves plenáris előadókkal büszkélkedhet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a SZTAKI-ból Prof. Dr. Szederkényi Gábor Analysis and Control of Nonnegative Dynamical Models with a Network Structure” címmel tartott előadást, a belga Antwerpeni Egyetemről Dr. Cosmin CopotA Graphical-oriented Approach to Improve the Programmability of a Robotic System” plenáris előadása hangzott el, valamint az Neumann János Egyetem képviseletében Dr. Johanyák Zsolt CsabaFuzzy Logic-based Network Intrusion Detection Systems” címmel tartott bemutatót.


Egy különszekció is gazdagította a programot, Prof. Dr. Horváth László az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori Iskolájának szervezésében, az „Informatika intelligens alkalmazásai” elnevezésű szekciója hét előadást tartalmazott.


A rendezvény szakmai sikere és tudományos értéke mellett szomorú aktualitás késztette a jelenlevőket emlékezésre, mégpedig a szimpózium állandó résztvevője, a mindig aktív, energikus, fáradhatatlan Baltazár Frankovič professzorra való emlékezésre, aki 2008 óta már sajnos nem örvendeztetett meg a résztvevőket örök optimizmusával, szeretett verseivel. Tiszteletére a Magyar Fuzzy Társaság és a Budapesti Műszaki Főiskola 2009-ben Frankovic Boldizsár-díjat alapított, amelyet időközben egyetemmé válásunk óta az Óbudai Egyetem és Magyar Fuzzy Társaság az évente megrendezett SAMI szimpóziumon a 35 év alatti fiatal résztvevők közül a legjobb cikk és előadás szerzője kap meg.


Idén Fülöp Tímea, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem MSc hallgatója vehette át a díjat.


A konferencia esti fogadását Prof. Dr. Kovács Levente rektor mellett Dr. Radovan Hudák, a Kassai Műszaki Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyetesse nyitotta meg, aki büszkén említette meg, hogy 2010-ben ő kapta a Frankovic-díjat.


A háromnapos rendezvény szakmai és tudományos értéke, valamint kapcsolatépítési és közösségformáló hatása vitathatatlan, a résztvevők pozitív visszajelzései mind megerősítésként szolgálnak.


A Tokyo University of Science már meg is jelentetett egy sajtóközleményt, amelyben a konferencián megjelent Prof. Takayuki Kawahara és publikációja szerepel hírként. A cikk az alábbi link alatt olvasható: https://www.tus.ac.jp/en/mediarelations/archive/20200123001.html. Nagy elismerés az Óbudai Egyetem számára, hogy Japánban is hírként közlik a rendezvényt, és így széleskörű nemzetközi láthatóságot biztosítanak az eseménynek.


A teljes konferenciaanyagot az IEEE szabványnak megfelelő pendrive proceedings tartalmazza.


A rendezvénnyel kapcsolatos minden információ a honlapon található: http://conf.uni-obuda.hu/sami2020


A konferenciasorozat 19. IEEE SAMI konferenciát legközelebb 2021. január 21-23. között rendezik, ismét Herl’any-ban. A cikkeket 2020. október 16-ig lehet beküldeni.


 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


SAMI 2020 konferencia megnyitója, Prof. Dr. Kovács Levente, Prof. Dr. Stanislav Kmet’ és Dr. František Babič



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 SAMI 2020 konferencia elnöke a plenáris előadókkal, Dr. Johanyák Csabával, Dr. Cosmin Copottal és Prof. Dr. Szederkényi Gáborral



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 Köszöntő beszédek: Prof. Dr. Kovács Levente és Dr. Radovan Hudák



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Prof. Dr. Horváth László a doktoranduszi szekció előadóival



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Prof. Dr. Liberios Vokorokos, Prof. Dr. Kovács Levente és Prof. Dr. Stanislav Kmet’


 


 








Frissítve: 2020.01.27.

Legfrissebb cikkek