Kihelyezett villamosmérnök alapszakon indít képzést az Óbudai Egyetem Kaposváron

Az Óbudai Egyetem kihelyezett villamosmérnök alapszakon indít képzést 2020. szeptember 1-jétől a Kaposvári Egyetemen. A részleteket január 21-én sajtótájékoztatón jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Prof. Dr. Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem rektora. Mint elhangzott: az új képzés a város és az Egyetem életében is új lehetőségeket nyit. A diákok a rendes felvételi eljárás keretében február 15-ig jelentkezhetnek.

„Nincs egyetem ipar nélkül, és nincs ipar egyetem nélkül” – hangsúlyozta Prof. Dr. habil. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Arról beszélt: a két egyetem hosszú távú célkitűzése, hogy közös erővel létrehozza az „Iparközpontú Modellt” a műszaki képzésben. Ennek részeként a későbbiekben egy laboratórium-komplexumot is kialakítanak, ami a digitalizáció és a robotika vívmányait is bemutatja, felhasználja.

Az Óbudai és a Kaposvári Egyetem igazán merész elképzelést valósít meg szeptembertől az új képzéssel. Az Ipar 4.0 napjainkban egy forrongó kulcsszó. E fogalom magában rejti, hogy a digitalizált ipar egy olyan jellegű, gyakorlatorientált képzést igényel, amely találkozik az ipari ágazat igényeivel. Magába foglalja azokat a lehetőségeket is, amelyek által a robotizált társadalomban valóban egy újfajta, gyakorlatorientált mérnökképzés valósulhat meg.

„Nem csupán egy új szak indul a Kaposvári Egyetemen, hanem Kaposvár egy újabb lehetőséget kap. A mai napon Kaposvár 21. századi újraiparosítási programja kezdődik el.” – fogalmazott a kampuszon tartott sajtótájékoztatón Szita Károly. A megyeszékhely polgármestere kiemelte: a képzés hozzájárul a város tőkevonzó képességének és a cégek versenyképességének javításához. Ez a század a továbbiakban az innovációról, és a hozzáadott értéket képviselő technológiák jelenlétéről szól. Ebben az évben egy olyan innovációt ösztönző környezet kialakítását kezdi el a város vezetése, amelyben a vállalati fejlesztési igények találkozni fognak az egyetemi oktatással és kutatással. Ezt segíti elő az Óbudai Egyetem kihelyezett műszaki képzésének indítása is. A villamosmérnök képzést Kaposvár új esélyeként írta le, amely a város versenyképességének javítását szolgálja. A polgármester köszönetét fejezte ki az Óbudai Egyetem vezetésének a képzés indításában vállalt szerepéért.

Prof. Dr. Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem rektora arról beszélt: „a műszaki képzés elindulása mérföldkő a Kaposvári Egyetem életében. Ez nem csupán egy új képzés indulását, hanem egy innovatív szemlélet megvalósulását is jelenti. A Kaposvári Egyetem képzési kínálata igen színes: agrár- és gazdaságtudományok, pedagógiai és művészeti képzések terén, eddig hiányos volt ugyanakkor a műszaki tudományok területén. Az Egyetem fejlődése nem képzelhető el a műszaki területek integrálása, képzésekben történő megjelenítése nélkül. Gondoljunk csak a mezőgazdaság digitalizációjára. A precíziós mezőgazdaság nem nélkülözheti a magas szintű műszaki tudást”.

A Kaposvári Egyetem küldetésének tekinti, hogy tudásközpontként együttműködve Somogy megye és Kaposvár város vezetésével reagáljon a régió piaci igényeire és ilyen módon aktív szereplője legyen a helyi gazdaság fejlesztésének, amelyet az Óbudai Egyetem hazai vezető gyakorlatorientált műszaki szerepével kíván a régióban erősíteni.

Az Óbudai Egyetem és a Kaposvári Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás célja a 21. századi munkaerőpiac kihívásainak megfelelni tudó kompetenciákkal rendelkező szakemberek képzése, és olyan közös fejlesztések elindítása, amelyek hosszútávon egy sikeres kutatás-fejlesztési együttműködést is eredményeznek a mesterséges intelligencia, robotika, a precíziós gazdálkodás és az önvezető járművek területén. Ezen együttműködés keretében az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara 2020. szeptember 1-jével villamosmérnök alapképzési szakot hirdetett meg a Kaposvári Egyetemen, kihelyezett képzésként, nappali munkarendben. A rektor hangsúlyozta a tájékoztató jelentőségét annak érdekében, hogy minél több műszaki érdeklődésű fiatalt tudjanak megnyerni továbbtanulásra úgy, hogy a hallgatóknak ne kelljen elhagynia Kaposvárt, vagy ha Kaposvár környékén él, akkor a családhoz, az otthonához közel tudjon maradni.

A Kaposvári Egyetem rektora megköszönte az Óbudai Egyetem vezetésének az együttműködési szándékot. Megjegyezte: „nemcsak egyszerűen egy kihelyezett képzés indításáról van szó, hanem közös kutatás-fejlesztési munkáról, innováció tervezésről is.”


Gerber András a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta: a helyi vállalkozások már várták ezt a képzést, amely szerintük nagyban segíti a helyi gazdaságfejlesztést is. Hozzátette: Minden támogatást megadnak, így a jövőben egy ösztöndíjprogrammal segítik, motiválják a hallgatókat.

Az eseményen részt vett Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja és Dr. Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja is.

A sajtónyilvános eseményt követően széleskörű, részletes tájékoztatót tartottak a régió tankerületeiben található szakképző centrumok, középiskolák és a helyi, környékbeli vállalkozások vezetőinek. Dr. Nádai László, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja ismertette a képzés részleteit. A résztvevők megtudhatták, milyen előnyökkel jár a képzés elindítása.

A hivatalos tájékoztatókat követően a két felsőoktatási intézmény vezetői azonnal megkezdték az operatív egyeztetést a képzés beindításait érintő részletek kidolgozásáról.

A képzésére 2020. január 31-től jelentkezhetnek a diákok. A részletek ettől az időponttól lesznek elérhetők a Felvi.hu oldalon, és a Felvételi tájékoztató kiegészítő kiadványában. A jelentkezési határidő február 15.

A szakról és a felvételi eljárásról bővebben a http://felveteli.kvk.uni-obuda.hu/ oldalon tájékozódhat 2020. január 31-től.
Frissítve: 2020.10.15.

Legfrissebb cikkek