Ünnepre hangolnak a termék- és formatervezők





Gyönyörű, ízléses, izgalmas – talán ezek a jelzők írják le leginkább az Ipari termék- és formatervező szak III. évfolyamos hallgatóinak munkáit: egyedi ruhákat, terítékeket, alternatív karácsonyfa dekorációkat és ékszercsomagolásokat. Az ünnepekre hangolódva érdemes megtekinteni az alkotásokból rendezett kiállítást, mely december 10-től látható az Óbudai Egyetem Bécsi úti székhelyének aulájában.












A kiállítást Dr. Németh Róbert, a Terméktervező Intézet igazgatója nyitotta meg. Elmondta: - már hagyománnyá vált, hogy az Ipari termék- és formatervező szak III. évfolyamos hallgatói, jelenleg egy Enteriőrtervezés és Textil specializációval, projektfeladataik legjobban sikerült alkotásait kiállításon mutatják be.


A tervezési és technológiai projektfeladat témája idén a karácsonyi ünnepkör volt, Ünnepvárás-ünnepvarázs címmel, melyet a hallgatók 4 formai megoldásban is feldolgoztak. Tervezhettek: terítéket, alternatív karácsonyfát, ünnepi szoknyát vagy ékszercsomagolást.


 


Téli ünnepek szimbólumokban


Az igazgató hangsúlyozta: - fontos volt számunkra, hogy a hallgatók megismerjék téli ünnepeink szimbólumait, jelentéstartalmát és megjelenési formáit, hogy ezek birtokában kezdjék el tervezési feladataikat. Az 5. oktatási hétre olyan tervdokumentációt kellett prezentálniuk, mely alapján a szakmai zsűri kiválaszthatta a legjobb változatot. Az alkotások heti 3 gyakorlati órán, ám sok otthoni és szabad műhelyben végzett munkák eredményei. A minimum 3 tervötletet tartalmazó, beadandó munka nemcsak a látványrajzokat tartalmazta, de a műszaki dokumentációt, színpreferenciákat és technológiai megoldásokat is.


Csillagászat, Art deco, eklektika


és 3D nyomtatott terítő


Választható inspirációk a csillagászat, az Art deco és az eklektika voltak. Ezek tanulmányozása után egy moodboardot, azaz hangulati lapot készítettek, amely egyértelműen megmutatta a hallgató stílus-orientációját. Az 54 fős évfolyamból 17-en választották a terítéket, melyeket rafinált textil manipulációkkal tettek különlegessé. A megterített asztalokat egyedi tárgyak egészítik ki, mécses tartók, kristályok, madárkák vagy egyéb, saját készítésű díszítések. A nézelődő számára első pillantásra kissé meglepőnek tűnhet egy szürke színű, merev anyagú terítő, azonban ha közelebbről megszemléljük, mi több rákérdezünk, teljesen másképp tekintünk a kiállítás egyik különlegességére, a 3D nyomtatott terítőre.


Egyedi ruhadarabok


A szoknyát választók is ügyeltek a részletgazdagságra és az inspiráció nyújtotta lehetőségekre. Érdemes végignézni egyenként valamennyit, hisz’ rengeteg olyan innovatív ötletet tartalmaznak, amelyek egyediek, és hiányoznak az üzletek kínálatából. Németh Róbert megjegyezte: - valamennyi hallgató maga vásárolja meg a munkájuk elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, selymeket, taftokat, tüllöket, organzát, kartonpapírt. Vagyis ez nemcsak szellemi, de anyagi befektetés is a számukra, a ráfordított időről nem is beszélve.


Ékszerek díszdobozokban


Akik a megadott inspirációk mentén az ékszercsomagolás mellett döntöttek, igazán újszerű szerkezeti megoldásokat készítettek. Két kiállított dokumentáció is mutatja, milyen magas színvonalon oldották meg ezt a feladatot. Az ékszerek, órák számára készített dobozmegoldásokat több helyen is, a hagyományosan egyszerű organza zacskókat helyettesítő variációk egészítik ki.


Alternatív karácsonyfák


Végezetül pedig essék szó a 70 cm magasságú, alternatív karácsonyfákról is, melyek igen nagy népszerűségnek örvendenek manapság. A világító szerkezetekkel ellátott modellek mellett különleges anyagú, formázott, festett és egyedi díszítésű maketteket is láthatnak a kiállítás középpontjába állítva, karácsonyi hangulatot teremtve az idelátogatóknak, érdeklődőknek.


 


A III. évfolyamos, ITF-es projektfeladatok témavezetői: Korona Péterné és Nagyné dr. Szabó Orsolya voltak. A kivitelezést Wester Erika is segítette. Művészeti vezető: prof. Dr. Kisfaludy Márta.


A kiállítást Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA, Korona Péterné és Wester Erika rendezte.


A munkákat készítették:


Azurák Enikő, Bakos Rebeka Mercédesz, Bartos Marcell, Bayer Petra Krisztina,


Bíró Botond Vilmos, Brányi Vivien Renáta, Cserháti Lilla Rebeka, Csobán Bettina, Debreczeni Kata, Endrész Dorina, Farsang Diána, Fehér Dalma, Felhoffer Eszter, Fodor Béla, Fülöp Eszter Ildikó, Géczi Rebeka, Gulyás Villő, Halász Krisztina, Halász Viktória, Hanko Eszter, Hauser Panna, Holló Rebeka, Kaizer Anett, Kiszel Lilla Abigél, Koch Barbara, Lengyel Ágnes Boglárka, Lőscher Anikó, Melcher Petra, Mészáros Zsófia, Nagy Fruzsina, Nagy Szabolcs Márk, Pálinkás Nikolett, Paszternák Csenge, Patály Dóra, Rajkó Dávid, Rumbold Ábel, Sárközi Kamilla Réka, Schneé Dóra, Szilágyvári Anett, Tasnády Réka Julianna, Tóth Gellért, Tóth Ilona, Tóth Márta Erzsébet, Tóth Martina Anna, Ujfalussy Emese Bernadett, Varga Regina, Vári Dorina.


 


A látogatók december 12-én 16 óráig szavazhatnak a három legjobbnak ítélt hallgató tervére a Terméktervező Intézet honlapján. http://tti.rkk.uni-obuda.hu/drupalform/form7 Várják szavazataikat, véleményüket, melyekkel segítik a hallgatók értékelését. Jó hír, hogy a kiállítás a tervezettnél hosszabb ideig, vagyis december 18-ig (egy része még az Egyetem nyílt napján is) tekinthető meg.


 








Frissítve: 2019.12.11.

Legfrissebb cikkek