Együttműködés a tudásbázisok innovációjáért





A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új, innovációs programsorozatának fővárosi nyitórendezvényén jelen volt az Óbudai Egyetem vezetése is november 28-án. Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár együttműködési megállapodást írtak alá Területi Innovációs Platformok programjain való részvétel, az innovációs szakpolitikai irányok megismerése, a kapcsolatok erősítése érdekében.












A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával indította útjára a Területi Innovációs Platformok (TIP) rendezvénysorozatot. A kezdeményezés célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.


A program budapesti állomásán a főváros legfontosabb innovációs szereplőinek részvételével megalakult a fővárosi Területi Innovációs Platform, ahol több felsőfokú oktatási intézménnyel együtt az Óbudai Egyetem vezetői: Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár részvételével aláírták az alapító nyilatkozatot és az országos szakmai szervezetek csatlakozó nyilatkozatát. A rendezvényen előadást tartott: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Dr.Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke. A továbbiakban felszólalt még: Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja és Vittoria Alliata di Villafranca, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság igazgatója.


A TIP alapító nyilatkozatból


„A magyar kormány egyik legfontosabb törekvése Magyarország versenyképességének növelése, a magyar gazdaság teljesítményorientált fejlesztése, európai szinten kiemelt K+F+I potenciál kialakítása. Ebben a folyamatban kiemelt szerepe van a kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás erősödésének és az erre irányuló tevékenységek eredményességének, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs források hatékony felhasználásának. A kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatásával kiemelten ösztönözni kívánja az innovációs ökoszisztéma szereplőinek hatékony és hosszú távú együttműködését, a nemzeti innovációs rendszer egészének dinamikussá tételét, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság versenyképes és fenntartható tudásgazdasággá alakításához.


Az NKFI Hivatal – mint a kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitika megvalósításában közreműködő kormányzati főhivatal – elhivatott a nemzeti innovációs rendszer erősítésében és a tudásközpontok, illetve a vállalkozások közötti magas szakmai színvonalon megvalósuló, teljesítményorientált és rugalmas partneri együttműködések kialakításának támogatásában. Az NKFI Hivatal kiemelt stratégiai célja a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplői közötti térségi és nemzetközi kapcsolatok ösztönzése.


Az Egyetemek – mint a régió kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének kiemelkedő és meghatározó szereplői és irányítói – elkötelezetten támogatják a tudományos és az üzleti szféra szereplői közötti szakmai alapokon nyugvó kooperációt, illetve a kutatás, a fejlesztés és az innováció területén megvalósuló hazai és nemzetközi partnerséget.


Egyetemi tudásközpontok – innovációs aktivitás


Az alapítók kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitika alakítói, illetve e szakpolitika célkitűzéseit megvalósító szereplők közötti kapcsolat elmélyítése elősegíti és tevőlegesen hozzájárul a kormányzati döntések és politikák megvalósításában közreműködők igényeinek felismeréséhez és ezen igények alapján definiált szakpolitikai válaszok kialakításához − hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság növekedéséhez.


A területi innovációs platform megalapítása a preambulumban megfogalmazott célkitűzések elérése érdekében keretet biztosít az egyetemi tudásközpontok bázisán alapuló területi innovációs ökoszisztéma megerősítésének, a szorosabb szakmai együttműködésnek, valamint az innovációs ökoszisztéma térségi szereplői innovációs aktivitásának ösztönzéséhez.”


A hírhez kapcsolódik, hogy az Óbudai Egyetemmel Eötvös Loránd Tudományegyetem az NKFI Hivatallal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, a HÖOK-kal, és az Állatorvostudományi Egyetemmel kerekasztal-beszélgetésen vett részt, ahol innovációs lehetőségekről és az eddigi sikerekről esett szó.








Frissítve: 2019.12.02.

Legfrissebb cikkek