Stipendium Peregrinum Ösztöndíj – Egyedülálló új lehetőség külföldi tanuláshoz

A Nemzeti Tehetség Központ egy új és egyedülálló állami pályázati lehetőséget, Stipendium Peregrinum Ösztöndíjat kínál azoknak a kiemelkedő tehetségeknek a támogatására, akik képességeik és tudásuk alapján esélyesek arra, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak és vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaik alatt és azt követően Magyarországon hasznosítják.

A legkiemelkedőbb tehetségek kiemelkedő támogatást érdemelnek. A 2019 októberében létrejött Nemzeti Tehetség Központ fő feladata, hogy a köznevelésben és felsőoktatásban tanuló legtehetségesebb magyar állampolgárságú diákokat és hallgatókat érdemeik szerint díjazza.


A hazai munkaerőpiacon különös jelentőséggel bír a világ legrangosabb egyetemein szerzett diploma, a külföldön megszerzett tudás hazai hasznosulása közös ügy. Különösen igaz ez azon külföldi diplomákra, amelyek a leggyorsabban fejlődő iparágakban hasznosítható tudáshoz segítenek hozzájutni, elsősorban az olyan tudáshoz, amely nem szerepel a magyarországi egyetemek kínálatában. Az új, egyedülálló állami pályázati lehetőség, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj célja azoknak a kiemelkedő tehetségeknek a támogatása, akik képességeik és tudásuk alapján esélyesek arra, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak és vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaik alatt és azt követően Magyarországon hasznosítják.


Az ösztöndíj két részből áll: az első szakaszban („A” komponens) a diákok a külföldi felvételi költségeik finanszírozására pályázhatnak (utazás díja, szállásköltség, napidíj stb.). Ez az a komponens, melyet 2019. november 22-én hirdetett meg honlapján a Nemzeti Tehetség Központ. A program második
szakasza („B” komponens) a már felvételt nyert tehetségek számára nyújthat támogatást: akár a kint tartózkodásuk teljes költségét is megkaphatják támogatásként a Stpiendium Peregrinumnak köszönhetően. A „B” komponenst 2020 tavaszán hirdetik meg, a nemzetitehetsegkozpont.hu oldalon. A díjazottak maximális száma sem az „A”, sem a „B” komponens esetében nincs meghatározva. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló összesített keretösszeg 268.000.000 forint („A” komponens: 18.000.000 forint, „B” komponens: 250.000.000 forint).


A Stipendium Peregrinum Ösztöndíj pályázati kiírás egyedülálló lehetőség a végzős hallgatóknak. A jelenleg aktuális első programszakaszra („A” komponens) a pályázat beadási határideje 2019. december 22.


A pályázati kiírás és a részletek az alábbi honlapon olvashatóak:
http://www.nemzetitehetsegkozpont.hu/

Frissítve: 2020.10.15.

Legfrissebb cikkek