Meat Factory Cell: szemléletváltás a vágóhíd-automatizálásban





Nyílt szemináriumot tartott az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában Dr. Alex Mason kutatóprofesszor a Norwegian University of Life Sciences munkatársa, a húsfeldolgozó-üzemek automatizálásának újszerű és modern módszereiről november 12-én. 












Mindennek apropóját a januárban induló ROBUTCHER kutatási és innovációs pályázat adja, amely a Horizon2020 program keretei között valósul meg, hét európai országág partnereinek bevonásával. A projektben az Óbudai Egyetem feladata új, innovatív megfogók tervezése lesz.


A húsfeldolgozó-üzemek nagy része a mai napig futószalag-elven működik, azaz a feldolgozandó húsokat egy szalag vagy sínrendszer szállítja végig az üzemen, miközben a személyzet adott pontokon elvégzi a szükséges műveleteket. Ezeket az üzemeket azonban rendkívül drága automatizálni, a befektetés csak a legnagyobbak esetén térülhet meg, ezért az automatizálásához új rendszer kidolgozására, szemléletmódváltásra van szükség.


A norvég Animalia AS és a dán Danish Meat Research Institute egy teljesen új, moduláris robotizálásra épülő koncepciót dolgozott ki, az úgynevezett „Meat Factory Cell”-t (MFC). Ez az új koncepció megoldást kínál a klasszikus húsipar legnagyobb problémáira: a rendszer robosztus és moduláris (a cellák akár párhuzamosan is üzemelhetnek) és rugalmas (adaptálható új módszerekhez, bemenetekhez). A szeminárium résztvevői megismerhették az MFC koncepciót, a megvalósítás várható nehézségeit, illetve a húsipari automatizálás jelenét és jövőjét. Az Óbudai Egyetem kifejezett feladata lesz a ROBUTCHER projektben új, innovatív megfogók tervezése a puha szövetek adaptív kezelésére. Háromnapos látogatása során Dr. Mason megismerkedett Egyetemünk legfontosabb kutatóközpontjaival, vezetőivel és infrastruktúrájával, felkészülve az elkövetkező 3 éves közös munkára. A ROBUTCHER projekt évindító vezetői összejövetele január közepén lesz Osloban, ahol Egyetemünk is képviselteti magát.  








Frissítve: 2019. 11. 25.

Legfrissebb cikkek