Tésztahíd-építő háziverseny: „Tartóbiás” lett a nyerő





Összesen 23 csapat mérte össze tudását tésztaszerkezet-építésben a Bánki Karon november 14-én megrendezett házi Tésztahíd-építő bajnokságon. Elismerésben részesült mindkét kategória (híd és tartó) első három helyezettje. A bírák esztétikai díjat is kiosztottak.













A megmérettetésre már a kora reggeli óráktól le lehetett adni a versenyre szánt szerkezeteket, ahol mérlegeléssel egybekötött regisztráció jelentette a nevezést. Majdnem mindenki sikeresen tudott nevezni, de sajnos egy szerkezet útközben, a szállítás során megsérült, így azzal készítői nem tudtak részt venni a versenyen. Végül 23 csapat tésztaszerkezete „mérettetett meg”: 15 tartó és 8 híd kategóriában.


A versenyt Balogh József, a dékáni titkárság vezetője nyitotta meg, konferálásával mindvégig gondoskodott a jó hangulatról. Rövid bevezetőjében ismertette a nevezés feltételeit, a tésztahíd építésének fő szabályait. Arról is tájékoztatta a szép számmal összegyűlt hallgatóságot (nemcsak a versenyzők, hanem hallgatótársaik, tanárok, külső látogatók is beültek a tornaterembe), hogy az itt helyezést elérők kvalifikálhatnak a jubileumi, RECCS világbajnokságra. A továbbiakban egy gyors tippelős játékra invitálta a közönséget – Mekkora teherbírású lesz a legjobb szerkezet a versenyen, vagyis mi az a legnagyobb terhelés, amit elérünk a mai háziversenyen? – vetette föl a kérdést.


Elsőként a hidak versenyét tartották meg. Ebben a kategóriában harmadik helyezést ért el a „Gurtech” névre hallgató híd, Gáti Anna Zita és Hermann Péter munkája 91,6 kilogramm teherbírással. A második helyen végzett a „Se7en” fantázianevű szerkezet 113 kilogramm teherbírással. Készítői Branyi Attila és Fodor Dávid voltak. Az első helyet a „Kópé” nevű tésztahíd szerezte meg 119,4 kilogrammos teherbírásával. Építői: Vers Botond és Bondor Csaba.


A második körben a tartók versenye zajlott, amelyen a 236,1 kilogramm teherbírású „Nyilván” elnevezésű szerkezet harmadik helyen végzett, Toldy Levente és Németh Dávid készítésében. A második helyet a „Biopaszta” fantázianevű tartó kaparintotta meg 245,7 kiló teherbírással. Építői: Muszka Dávid és Berkovics Viktor voltak. Az első helyezést az idei RECCS Világbajnokságon is eredményesen szereplő duó, Bagossy Barnabás és Hir Marcell párosa érte el „Tartóbiás” nevű tartójukkal, amely kimagasló, 319,9 kilogramm terhet bírt el.


Az esztétikai különdíjat Gáti Anna Zita és Hermann Péter „Gurtech” elnevezésű hídja kapta. A tippversenyben hárman is 320 kilogramm teherbírást jelöltek meg, így mindhárman bánkis csomagot nyertek.


A verseny mindvégig kellemes légkörben zajlott, a nézők és a versenyzők is jól érezték magukat, sokak pedig a szép eredmények után annak is örülhetnek, hogy értékes, beszámítható pontokat szereztek az előre jelzett tantárgyakból. Ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán ezek motiválták a hallgatókat, hanem a precizitást igénylő mérnöki munka összetettsége és szépsége, aminek köszönhetően ilyen komoly feladatot is képesek voltak ügyesen megoldani.








Frissítve: 2019.11.21.

Legfrissebb cikkek