Smart Manufacturing Day az Alba Karon





Második alkalommal rendezte meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Smart Manufacturing Day programot októberben. A rendezvény keretében adták át az Arconic Alapítvány 16 millió forintos támogatását, amelyen részt vett Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese, Tóth Csaba, a Keréktermék üzletág gyárigazgatója, Gábor Balázs, a Hengermű-Öntöde üzletág gyárigazgatója és Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja.












A Smart Manufacturing Day rendezvényével az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az Arconic által az USA-ban meghirdetett Smart Manufacturing hónaphoz csatlakozott. A tematikus nap keretében olyan témákban tartottak előadásokat az egyetemen, mint a Big Data, a VR, az AR, valamint az ipari robotika.


Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: „Fel kell azt is ismerni, hogy a ma diákja a ma munkavállalója is, hiszen jól látható az a tendencia, hogy a jövőben újra és újra az iskolapadban kell, hogy naprakész tudást szerezhessünk. Az Óbudai Egyetemet körülvevő partneri hálózat mindezt felismerte, és ehhez a helyzethez alkalmazkodva ajánlja fel időről időre a segítségét” – emelte ki a polgármester. Megjegyezte, hogy a nap témáiról való közös gondolkodás nagyon fontos a város gazdasága, valamint az ehhez kapcsolódó felsőoktatás életében.


Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának dékánja a műszaki felsőoktatás helyzetéről szólva megjegyezte: „Mai rendezvényünkkel a cél, hogy ablakot nyissunk a világra. Egyrészt vizuálisan bemutathatjuk, hogy mi, mint felsőoktatási intézmény mivel foglalkozunk, másrészt ki tudunk tekinteni arra, hogy az ipar milyen elvárásokat támaszt felénk és diákjaink felé.” Kiemelte, hogy a területen használt eszközök erkölcsi amortizációja sokkal gyorsabb, mint a fizikai.


Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese kiemelte: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, valamint az Arconic-Köfém Kft. eredményes együttműködése már több éves múltra tekint vissza. Megjegyezte, hogy a város ipari szereplői az egyetemi műszaki kar 2014-es megalakulását már nagyon várták, és reméli, hogy a cégüknek a jövőbeni átalakulását követően is lesz lehetőségük hasonló mértékben támogatni a helyi műszaki felsőoktatás további fejlesztését.


Tóth Csaba, a Keréktermék üzletág gyárigazgatója és Gábor Balázs, a Hengermű-Öntöde üzletág gyárigazgatója is az új technológiákban rejlő lehetőségekre, az intelligens gyártási megoldások fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos tudás, hozzáadott értékteremtésre hívta fel a figyelmet. Egyúttal örömüket fejezték ki az ezekkel kapcsolatosan tervezett egyetemi fejlesztésekre vonatkozóan. Továbbá ismertették az Arconic-Köfém Kft., valamint az Arconic Alapítvány által Székesfehérváron végzett munkát.


A köszöntőket követően az Arconic Alapítvány képviseletében Horváth Tamás, Tóth Csaba, valamint Gábor Balázs adta át a 16.000.000 forintról szóló jelképes csekket Dr. habil. Györök Györgynek, az Egyetemi Kar vezetőjének, amellyel a robotika labor további fejlesztését, valamint az intelligens gyártás témában tett törekvéseket segíti.


A tematikus napon Dr. Széll Károly adjunktus, az ipari robotika szakmérnök képzés felelőse bemutatta a friss szakirányú továbbképzést, amelynek további alakításában szeretne a gazdasági szereplők által megfogalmazott igények mentén reagálni. Megemlítette, hogy a képzés keretében céges esettanulmányok feldolgozására is törekedni fog. Előadásában kitért egy kutatás-fejlesztési projektre, amely az AGV targoncák menedzseléséről szól, valamint a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) céljaira, kutatási területeire is.


Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens a Big Data kialakulásáról és történetéről, az ezzel kapcsolatos problémákról, kiberfizikai rendszerekről, az adatbázis rendszerek fejlődéséről beszélt. Előadásában kitért a BD SWOT analízisre, valamint a kvantumszámítógépek lehetőségére is. Az egyetemi mérnökinformatikus képzésről szóló részben megjegyezte, hogy új specializációk létrehozásával válaszolnak az új világ kihívásaira az alapképzéseknél Big Data és üzleti információ; Felhőszolgáltatás és az IT biztonság, a mesterképzésnél pedig mobiltechnológiák, virtuális valóságok, adatvizualizáció. Végezetül bemutatta a Mérnöki Intézet kapcsolódó kutatásait.


Darázs Attila, az Arconic-Köfém Keréktermék üzletág termelési vezetője, bemutatta az intelligens gyártás életútját a cégen belül. Beszélt arról, hogy a hamarosan létrejövő új K2-es üzem a világ egyik legmodernebb gyára lesz. Cégüknél 2003 darab robot jut 10.000 dolgozóra. Kiemelte, hogy az emberek és kompetenciák fejlesztésére kerül a legnagyobb a hangsúly a jövőben.


Dr. Szépvölgyi János a Hengermű-Öntöde üzletág minőségügyi és termékfejlesztő vezetője a Big Data projekt bevezetésének tapasztalatairól, valamint az azonnali beavatkozás lehetőségének fontosságáról beszélt. Ő is az emberi oldal fontosságáról, az adatbányászathoz értő mesterek jelenlegi és jövőbeni kulcsszerepéről beszélt.


 


 


 








Frissítve: 2019.10.27.

Legfrissebb cikkek