Szülőföldjükön is tanulhatnak a székelyföldi diákok - Könnyűipari mérnökök a SZÉK-en





Átadták a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületét október 5-én. Az intézményben az Óbudai Egyetem könnyűipari mérnöki alapszakára is jelentkezhetnek és e képzés keretében tanulhatnak a székelyföldi diákok.












Az eseményen az Óbudai Egyetemet Dr. habil. Koltai László a Rejtő Sándor Könnyűipari Kar dékánja képviselte. Elhangzott, hogy az intézményben az Óbudai Egyetem könnyűipari mérnöki alapszakán is tanulhatnak a székelyföldi diákok. Az avatóünnepségen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki úgy fogalmazott: - Románia és Magyarország erkölcsi értelemben egyaránt adósa Székelyföldnek és a székelységnek. Székelyföld és népe ugyanis ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának adott többet, mint amennyit visszakapott tőlük. Felidézte: Székelyudvarhely önkormányzata megelőzte a magyar államot, amikor három évvel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozása előtt 1998-ban magyarországi egyetem kihelyezett tagozatát fogadta a városba, és a székelyudvarhelyi felsőoktatást fenntartotta, bővítette. A házelnök elérkezettnek látta az időt, hogy a magyar állam által fenntartott erdélyi Sapientia egyetem is szakot vagy szakokat indítson Székelyudvarhelyen.


A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ felújítása során a Bethlen Gábor Alap támogatásával és más források bevonásával kicserélték a háromemeletes épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, újrafestették az épület külső és belső falait, és fejlesztették a berendezéseit.


 


Fotó: MTI/Veres Nándor








Frissítve: 2019. 10. 11.

Legfrissebb cikkek