Iskolabörze a Design Héten – idén az Óbudai Egyetemen!





Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (RKK) Terméktervező Intézete a hallgatók és a szakma képviselői számára is kiemelkedő programok szervezésével csatlakozott az országos Design Hét rendezvénysorozathoz. A konferenciák és kiállítások mellett fokozott érdeklődés övezi a „Hova tovább?” című iskolabörzét, melynek a Bécsi úti Campus aulája ad otthont október 11-én és 12-én. Az állásbörzét október 11-én Szabó Tamás kancellár- helyettes nyitotta meg.


 












A kreatívipar iránt érdeklődők, a pályaválasztás előtt álló fiatalok kötetlenül és közvetlenül találkozhatnak a képzőhelyek legjavával: a továbbtanulási lehetőségeket 18 közép- és felsőoktatási intézmény, művészeti és műszaki kar, kreatív képzést nyújtó iskola mutatja be.


Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA egyetemi tanár a rendezvény megnyitóján, köszöntőjében elmondta: másodszor szervezett iskolabörzét az Óbudai Egyetem, melynek vezetése nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy otthont adhat a népszerű és sokak számára fontos eseménynek. A cél az, hogy a diákok, hallgatók, pályamódosítók minél teljesebb képet kapjanak a képzési lehetőségekről.


Szabó Tamás, az Óbudai Egyetem kancellár-helyettese hangsúlyozta: a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar napjainkban az egyetlen felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol a hagyományos könnyűipari területeken mérnöki végzettséget lehet szerezni. Rugalmas, a hallgatók által jól konvertálható ismeretrendszert közvetítő képzést kínál, amelyben hangsúlyosak a gyakorlati ismeretek. Az ipari termék- és formatervező mérnök szakon a design és a műszaki ismeretek egyaránt elsajátíthatók. Az elméleti alapokon nyugvó oktatást olyan integrált, gyakorlatorientált tudás irányába bővítik, amivel a munkaerőpiacon sokféle munkakörben helyezkedhetnek el a hallgatók. Az Intézet vezetői, tanárai, a nagy hagyományokkal rendelkező, korábbi képzésekre alapozva az oktatásba integrálják a legkorszerűbb ismereteket. E gondolatmenetbe illeszkednek a konferenciák, kiállítások és az iskolabörze is. 


Az Iskolabörzén tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be. Ezáltal lehetőség nyílik arra is, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok, a design- szakmák iránt érdeklődők, közvetlenül találkozhassanak és kötetlenül elbeszélgethessenek a képzőhelyek képviselőivel. A továbbtanulási lehetőségeket 18 oktatási intézmény mutatja be design és más művészeti területeken. Az Egyetem vezetése bízik abban, hogy az Iskolabörze látogatói olyan plusz információkhoz jutnak a programban, ami segíti őket egyéni pályaválasztásukban – tette hozzá a kancellár-helyettes.


Koós Pál DLA, a MOME Design Intézet igazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács elnök-helyettese méltatta a rendezvény létrejöttét, egyúttal megköszönte az Óbudai Egyetem vezetésének, hogy helyszínt biztosított az iskolabörzének. Hangsúlyozta a design szakma, a kreatívipar, a képzőhelyek, egyetemek együttműködésének jelentőségét. Fontosnak nevezte, hogy az egyes szereplők különböző kontextusokba helyezve, közösen tegyenek föl- és együttgondolkodás mentén válaszoljanak meg olyan kérdéseket, mint például azt, „Hogyan tovább?” – ezúttal főként a fiatalok továbbtanulási lehetőségeire vonatkoztatva, a korosztály bevonásával. Az iskolabörze páratlanul jó alkalom arra, hogy hasznos információkkal gazdagodjanak a kreatívipar iránt érdeklődők.


Még tart az iskolabörze


Az október 11-én 17 óráig és 12-én 11-től 17 óráig tartó, díjmentes programon a továbbtanulni szándékozó pályaválasztók első kézből értesülhetnek számos hazai intézmény Ba, BSc, MA, MSc képzéseiről, valamint minősített szakképzésekről a design, alkotóművészet, kézművesség, tervezőmérnök, vizuális kommunikáció, esztétika, művészet és más ágazatok területén. Bővebb információ: www.designhet.hu


 








Frissítve: 2019. 10. 11.

Legfrissebb cikkek