„Egy Övezet - Egy Út” az RKK-val - a Rejtő Kar felzárkózik a Kínai Belt&Road Iniciatívához





A Kínai Textilipari Szövetség (China Textile Engineering Society - CTES) meghívásának eleget téve, a Rejtő Kar is képviseltette magát a II. Textilkereskedelmi Konferencián (The 2nd World Textile Merchandising Conference), valamint a 15. Ázsiai Textilkonferencián és az AITST alapító ünnepségen. A rendezvényeket a kínai Keqiaoban tartották szeptember 26-tól 30-ig. A meghívás a Rejtő Kar kutatási dékánhelyettese, Dr. Csanák Edit DLA által kiépített kínai felsőoktatási kapcsolatoknak köszönhetően jöhetett létre.












„Egy Övezet - Egy Út”


A Rejtő Kar meghívást kapott a CTES által létrehozott Belt and Road Alliance of International Textile Science & Technology (AITST) programra, amely nagy jelentőségű részprogramja a kínai kormány „One Belt, One Road” néven közismert gazdasági kezdeményezésének. Az „Egy Övezet - Egy Út” iniciatíva, amit a modernkori selyemút programnak is neveznek, a kínai kormány középtávú gazdasági-kereskedelmi, tudományos és kulturális stratégiai programja, melynek keretében nagy volumenű beruházások valósulnak meg. Ezek nagyban elősegítik Európa világpiaci versenyképességének fokozását is. Miután Magyarország Kormányának álláspontja szerint „a kínai beruházások és az európai javak kínai exportja kulcsfontosságú szerepet játszanak a kontinens jövőjének formálásában”, továbbá „a kínai-európai kooperáció nagyban elősegíti Európa világpiaci versenyképességének fokozását”, ez az iniciatíva hazánk támogatását élvezi.


A Belt and Road Alliance of International Textile Science & Technology (AITST) – avagy szabad fordításban: Az Egy Övezet - Egy Út Nemzetközi Textiltudományos és Technológiai Szövetség, mint a nemzetközi textiltudományi és technológiai szervezet, létrehozására irányuló kezdeményezés célja a textiltudományi és textilkereskedelmi, továbbá a kreatív ipar érintett területei általi együttműködés serkentése a Belt & Road régió által érintett országok között.  Még ha e szándék mögött nyilvánvaló kereskedelmi érdekek bújnak is meg, a kezdeményezéshez való csatlakozás komoly potenciállal bír az azt támogató szervezetek és intézmények közössége számára. A közös kihívásoknak való megfelelés érdekében tehát, a CTES a textiltudomány és a technológiai innováció közösségének felépítését kezdeményezi, ösztönözve a textiliparhoz kapcsolódó nemzetközi szervezetetek és tudományos kutatóintézetek hálózatba tömörítését a Belt&Road régióban. Az AITST-hez való csatlakozás komoly kutatás-fejlesztési, oktatási és marketing potenciállal bír a Rejtő Kar számára, és összhangban áll az Egyetem által meghirdetett nemzetköziesítési és KFI célkitűzésekkel.


Világméretű érdeklődés


Az impozáns rendezvénysorozatot - melyet jelentős kínai és nemzetközi sajtó- és médiaérdeklődés övezett -, a Sanghajtól 230 kilométerre fekvő Keqiao Shaoxin-ban tartották, amely Kína legnagyobb textilgyártó körzete. A programban konferenciákat, kerekasztal- és panel-beszélgetéseket, divatbemutatókat és ceremóniákat is tartottak. A rendezvényekre a kínai kormány és a helyi kormányzat tisztségviselői mellett, továbbá a textil-világkereskedelemben befolyással bíró kínai érdekcsoportok képviselőin túl, meghívást kaptak 45 ország textil- és divatipari szakemberei is. E vendégek jegyzett nemzetközi szervezetek élenjárói, textil- és divatipari szövetségek, valamint szakmai szervezetek küldöttei, textil- és divatáru kereskedelmi érdekcsoportok és gazdasági szervezetek képviselői, továbbá a nemzetközi textiltechnológiai és a tudományos-és művészeti élet kiemelkedő tagjai, rangos felsőoktatási intézmények könnyűipari- és textiltechnológiai karainak, divattervező-, illetve design tanszékeinek képviselői voltak.  A delegáltak többek közt Angliából, Brazíliából, Egyiptomból, Franciaországból, Indiából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kazahsztánból, Lengyelországból, Mexikóból, Olaszországból, Oroszországból, Peruból, Svájcból, Ukrajnából, Új-Zélandról, Thaiföldről érkeztek.


Nemzetközi kapcsolatépítés


Magyarországot, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának színeiben, Dr. Csanák Edit DLA képviselte.


A rendezvényen való részvétel lehetőséget biztosított a Kar számára a kínai és nemzetközi felsőoktatási intézménnyel való további kapcsolatépítésre, valamint a Kar kutatás-fejlesztési terveinek kiteljesítésére, és a kreatív ipar területén történő partnerkapcsolatok kibővítésére.


 


 








Frissítve: 2019.10.10.

Legfrissebb cikkek