Design Hét az Egyetemen- Fókuszban a kreatívipari képzés





A „Design Hét Budapest” programsorozathoz három esemény megszervezésével   kapcsolódott  az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (RKK) Terméktervező Intézete október 4-től 13-ig. A „Fókuszban a divattervezés” című konferencián a szakma legnevesebb hazai képviselői tartottak előadást munkásságukról és közvetve a divattervezés leginnovatívabb területeiről október 9-én.













Az országos Design Hét Budapest programjához az RKK is csatlakozott. Az Egyetem nyitóprogramja volt a konferencia, melyet idén második alkalommal rendeztek meg. A hallgatók számos, a pályájuk során hasznosítható információval gazdagodhattak Imre Katalin (Artista), Sümeghy Claudia (Luan by Lucia) és Tomcsányi Dóra (Tomcsanyi) előadása nyomán. Az Óbudai Egyetem RKK Terméktervező Intézet Ipari termék- és formatervező mérnöki szak vezetését Papp-Vidd Dóra docens, DLA egyetemi tanár és Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA egyetemi tanár képviselte.


Kreatívipari képzés az RKK-n


Az RKK Terméktervező Intézet több évtizedes hagyományaira építve, három specializáción tanulhatnak a hallgatók: Öltözéktervezés és kiegészítők, Enteriőrtervezés és textil, valamint Csomagolástervezés specializációkon. A sajátos, egyéni arculatú műszaki képzésen belül fontos szerepe van a design ismereteknek, melyek együttesen a kreatív tervezési, fejlesztési és innovatív kutatómunka nélkülözhetetlen elemei.


Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA egyetemi tanár köszöntőjében elmondta: az Óbudai Egyetemen egyedül a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán folyik a kreatíviparhoz kapcsolható képzés. 2008-ban indult az ipari termék- és formatervező mérnök szak, ahol a design és a műszaki ismeretek egyaránt elsajátíthatók. A tanárnő úgy fogalmazott: az, hogy ilyen szép számmal jelentek meg hallgatók és a téma iránt érdeklődő szakközépiskolai diákok az előadásokon, jól mutatja, hogy töretlen az érdeklődés a divatszakma és a kreatívipari terület iránt. A terület népszerűségét a jelentkezők megnövekedett létszáma és egyetemi szinten is magas felvételi pontszámok bizonyítják. A régió egyre több országában fedezik fel ebben az innovatív iparágban, a kreatíviparban rejlő lehetőségeket és alkalmazzák az ipari terméktervező mérnököket.


Gyakorlatorientált képzés


A Terméktervező Intézet célja, hogy az oktatásban, kutatásban és az innovációban nemzetközileg is elismert és versenyképes legyen. Az elméleti alapokon nyugvó oktatást olyan integrált, gyakorlatorientált tudás irányába bővítik, amivel a munkaerőpiacon sokféle munkakörben helyezkedhetnek el a hallgatók. Kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlati képzés. Előtérbe kerülnek a konkrét projektmunkákat megvalósító, csoportos tervezői és alkotó tevékenységek, valamint az önállóan végezhető vizsgálatok, kutatások is. Az Intézet feladata, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, korábbi képzésekre alapozva az oktatásba integrálja a legkorszerűbb ismereteket, s így az sajátos, egyedi, arculatot kapjon. Sokoldalúan fejlesztik az analitikus gondolkodást, a kreatív szemléletet és a mérnöki tudást, melyek az utóbbi évek változásainak következtében ma már elengedhetetlenek egy termék létrejöttében és piacképessé tételében. E gondolatmenetbe illeszkedett a „Fókuszban a divattervezés” elnevezésű konferencia is.


Artista, Luan by Lucia és Tomcsanyi


A Rejtő Kar nagyelőadójában egy szabad ülőhely sem maradt, nagy volt az érdeklődés, ami nem is csoda, hiszen a divattervező szakma legnevesebb hazai képviselői közül többen is elfogadták a meghívást és előadást tartottak a hallgatóknak.


Imre Katalin (Artista), Sümeghy Claudia (Luan by Lucia) és Tomcsányi Dóra (Tomcsanyi) színes, képekkel gazdagon illusztrált előadásaikon meséltek pályájukról, sikereikről és a szakma buktatóiról. Számos praktikus gyakorlati tanáccsal szolgáltak, elsősorban a divat-, formatervező és design szakon tanuló hallgatók számára. Többek közt a márkaépítés fontosságára, a pontos üzleti terv elkészítésének jelentőségére és arra is felhívták a figyelmet, hogyan kell és érdemes reagálni a piaci változásokra.



Kiállításon a diplomamunkák


A konferenciával egy időben, az „Irányvonalak kereszteződése” című kiállításon a design ergonómiai és környezettudatos megközelítése látható az Óbudai Egyetem RKK Ipari termék- és formatervező mérnöki szakos hallgatóinak projekt- és diplomamunkáin keresztül. A sokrétű vizuális megjelenítés a funkció, forma és innovatív technológiák szimbiózisának fontosságát mutatja be. A kiállítás október 11-ig, 10-től 18 óráig látogatható. Helyszín:1034 Budapest, Doberdó út 6. Aula.








Frissítve: 2019.10.10.

Legfrissebb cikkek