EUMentorSTEM projekt – A mentorálás elősegítése magasan képzett, külföldi származású nők kompetenciái és tehetsége pazarlásának megelőzésére a STEM-ben Európában.





EUMentorSTEM projekt – A mentorálás elősegítése magasan képzett, külföldi származású nők kompetenciái és tehetsége pazarlásának megelőzésére a STEM-ben Európában












A magasan kvalifikált nők tehetségének megmentéséért hozták létre az EUMentorSTEM Erasmus+ programot. A Bolognai Egyetem által szeptemberben szervezett projektzáró konferencián kutatók, politikai döntéshozók, állami tisztviselők, vállalatok és a civil társadalom képviselői, valamint a projektpartnerek találkoztak, ahol lehetőség volt a kihívások és jövőbeni tervek megvitatására.


Az EUMentorSTEM célja, hogy támogassa a tudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika területén magasan képzett, STEM háttérrel rendelkező, külföldi származású nők munkaerő-piaci beilleszkedését Európában. A program része a mentorálás elősegítése, a résztvevők kompetenciáinak és tehetségének megőrzése. Az Eurostat (2011) szerint Európában a felsőfokú végzettséggel rendelkező külföldi származásúak csaknem 30 százaléka (körülbelül tízmillió ember) magasan kvalifikált, munkaképes korú nő. Annak ellenére, hogy a gazdaság innovatív ágazataiban egyre nagyobb a munkaerő-kereslet, és egyre több a magasan képzett munkaerőnek kiírt állásajánlat, mégis gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a külföldi származásúakat a végzettségükkel összefüggésben is.


Az eseményen felszólaltak:


• Rosella Celmi - Nemzetközi Migrációs Szervezet, Olaszország;


• Iris Bjorg Kristjansdottir - az ENSZ a Nők Felemelkedésével foglalkozó Egységének Európai és Közép-Ázsia regionális Irodája, Törökország;


• Giovanni Di Dio - olasz Munkaügyi Minisztérium;


• Yvonne Riaño, professzor - Neuchateli Egyetem, Svájc;


• Sian Webb - Gapsquare, Egyesült Királyság;


• Linda Törner - Nők Szerdánként Hálózat, Svédország;


• Narges Mofarahian - Agrishelter, Olaszország.


A konferencián 12 tudományos szekcióban: Belgiumból, Németországból, Izlandról, Lettországból, Lengyelországból, Olaszországból, Japánból, Libanonból és Hollandiából érkezett kutató mutatta be a témával kapcsolatos elemzéseit. A fórum rávilágított az európai fogadó országok közti különbségekre és hasonlóságokra, a magasan képzett külföldi származású nők képzett munkaerő-piaci beilleszkedésének kihívásai és lehetőségei szempontjából.


Ennek alapján elmondható, hogy:


• A magasan képzett külföldi származású nők különböző társadalmi jellemzők, úgy is, mint más országból érkező, nő, gondozó, vagy látható kisebbséghez tartozó státuszának kereszteződése miatt néznek szembe leépítésekkel.


• A „puha készségekre” és a hálózatépítésre összpontosító képzési programok és toborzási módszerek jótékony hatással vannak a magasan képzett külföldi származású nőkre abban, hogy a fogadó országban szakképzettségüknek megfelelő pozícióban helyezkedjenek el.


• A politikai döntéshozóknak, a tudósoknak, a vállalatok képviselőinek, a civil társadalomnak és minden szakembereknek együtt kell működniük a magasan képzett külföldi származású nők „láthatatlanságának” megoldásában és a tehetségvesztés megakadályozása érdekében.


Jelentős eredményének mondható, hogy a projektben dolgozó kollégák október 10-től elérhetővé tettek egy általuk öt nyelven kidolgozott interaktív online felületet, ahol a munkakeresők és az oktatók tájékozódhatnak a projektben fejlesztett tananyagokról.


További információk:


Keveházi Katalin, projektmenedzser, +36209732803


www.eumentorstem.eu








Frissítve: 2019.10.04.

Legfrissebb cikkek