2019-ben is Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen





Drón-röptetés, versenyautó szimulátor, sebész robot, szabaduló-szoba, barlangász bemutató, kiterjesztett valóság játékok – csak néhány kiemelt ajánlat abból a számos, izgalmas ismeretterjesztő programból, amellyel az Óbudai Egyetem várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember 27-én. Budapesten 3 helyszínen, valamit Székesfehérváron és Salgótarjánban is megnyílnak az Óbudai Egyetem Campusai a Kutatók Éjszakája országos rendezvényén. A programok színes palettájával várjuk az érdeklődőket; minden korosztály – kisiskolástól az egyetemistáig, unokától a nagyszülőkig – talál érdekességeket a műszaki, informatikai, gazdasági tudományok, valamint a kreatív alkotás világából. 













Az óbudai Campusunkon Egyetemünk három Kara – a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (1034 Budapest, Doberdó út 6.), a Neumann János Informatikai Kar (1034 Budapest, Bécsi út 96.) és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar (1034 Budapest, Bécsi út 94.) – készül programokkal. Az érdeklődőket sebészrobot-bemutatóval és kiterjesztett valóság szimulátorral várják. A Rejtő Karra látogatók megismerhetik a papíripar hagyományos nyersanyagait, majd a saját maguk által kiőrölt papírpépet kimerítve papírlapokat készíthetnek. A laborban a résztvevők többek közt megtudhatják, miért színes az egyik anyag, folyadék vagy virág, és a másik miért nem? Hogyan tegyenek színessé oldatokat? A játékos kedvűek makramé emberkét készíthetnek, a legismertebb csomózással előállított textildíszítő technikával.


Az este folyamán a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ és a Biomatika Intézet közös bemutatót tart a Neumann Karon, ahol a da Vinci sebészrobot látható majd működés közben. Ugyanitt kipróbálhatnak és megtekinthetnek majd más izgalmas és látványos robotokat, orvostechnikai eszközöket. Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság-bemutatón vehetnek részt, melyen megismerhetik az egyes technológiák lehetőségeit és korlátait. Kipróbálhatják a VR-ben használatos eszközöket, kamerákat, szemüvegeket. A Neumann János Szakkollégium hallgatói korszerű informatikai megoldásokra (single-board computer, mozgás- és egyéb szenzorok, IoT) épülő játékos, szórakoztató alkalmazásokat mutatnak be, melyeket a látogatók is kipróbálhatják. A gyermekek és szüleik bővíthetik ismereteiket a digitális világ veszélyeiről, és kivédési lehetőségeiről.


A Kandó Karon a látogatók megismerkedhetnek a hőkamerák működésével és a termográfiás képek készítésének lehetőségeivel. Közelről megtekinthetik a nagyfeszültség okozta jelenségeket, kipróbálhatják az udvaron található mozdony fényeinek és egyéb funkcióinak vezérlését. (Utóbbit okostelefonjuk segítségével.) Megtudhatják, milyen jelentős változásokat hoz életünkben az 5. generációs mobiltechnológiák megjelenése. Az érdeklődők mindemellett megismerhetik az Egyetem munkatársai által fejlesztett Ariadné Vakvezető Rendszert, és ki is próbálhatják azt a gyakorlatban.  


Az óbudai Campus programjai >>


 



A józsefvárosi Campusunkon két helyszínen is számos lehetőség adódik a tudományos élet és a technikai újdonságok megismerésére. A  Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ (1081 Budapest, Népszínház utca 8.) rendezvényei látogathatók késő estig. A két kar programjai között érdekes kémiai és fizikai kísérleteken vehetnek, valamint hamisítók nyomába eredhetnek az érdeklődők, a Szabadulószoba a Bánkin! címmel tartott programon. Azt is megtudhatják, mi mindent lehet készíteni egy CNC-marógéppel. Ugyanitt kvízjátékot rendeznek, melynek vé


A Népszínház utcai Campus programjai >> 


 


Keleti Károly Gazdasági Karon (1084 Budapest, Tavaszmező utca 15-17.) az érdeklődők többek közt kipróbálhatnak egy versenyautó szimulátort, megtudhatják, hogyan készülnek a mentes élelmiszerek és megnézhetnek egy barlangász bemutatót. A kiemelt programok között szerepel az Idea challenge, középiskolásoknak meghirdetett kreatív verseny, melynek során a résztvevőket arra ösztönzik, hogy írják le, milyennek képzelik el a világot robotokkal: miben segíthetnek a gépek a hétköznapi életükben? (Szeptember 13-ig kell írásban beküldeni a csapatok elképzeléseit, a versenyfelhívásban megadott szempontok szerint.) A döntőt a Kutatók Éjszakáján tartják, ahol a legkreatívabb, legötletesebb leírásokat prezentálják majd a fiatalok. Ugyanitt kézműves foglalkozással várják a kicsiket és nagyokat. Annak, aki szereti a varázslatot, az arcfestés során kedvenc mesehősei, kabalái bőrébe bújhat. Igazi szerepjáték vár rá, ahol a jó hangulat garantált.


Akiket pedig érdekel, miként közlekedhetnek nagyobb biztonsággal az utakon, azoknak érdemes részt venniük a Continental Hungaria Kft. programján. (A cég az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának stratégiai partnereként vesz részt a Kutatók Éjszakáján.) Itt megtudhatják, hogyan fejlesztik ma a világvezető gyártó cégek az út és a jármű közötti egyetlen kapcsolatot, amit gumiabroncsnak hívunk, illetve fény derülhet arra is, hogy mi a kapcsolat a pitypang és a kocsi „futófelülete” között. A vállalkozó szelleműek megpróbálhatnak kilyukasztani egy kilyukaszthatatlan autógumit. Az autózás szerelmeseit gumiabroncsokból épült Forma 1-es autóval, szimulációs vezetéssel várják.


A Tavaszmező utcai Campus programjai >>


A székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karon (8000 Székesfehérvár, Budai út 45.) a látogatók sok egyéb mellett megismerkedhetnek a drónok világával, próbafelvételeket készíthetnek, illetve betekinthetnek az irányítórendszer működésébe. Azokat is várják, akik szeretnék megmozgatni és programozni a robotokat. A résztvevők ugyanitt bővíthetik tudásukat az Ipar 4.0 oktatási területéről, a korszerű térbeli adatgyűjtési technikákról, a 3D pontfelhő előállításáról az álló- és a mozgószkennerek működéséről. Robotépítésre és robotversenyre is készülhetnek a látogatók, ugyanis a jelentkezőknek lehetőségük lesz az Egyetemünk hallgatói által megépített LEGO NXT robotokat programozni, és a kijelölt akadálypályán azokkal versenyezni. Emellett a játékos mikrokontrollerek címmel bemutatót tartanak, melyek segítségével összekapcsolják a fizikait a digitális világgal.


Ugyanezen a Karon a Corvinus is tart programokat. A designkommunikációról, a vállalkozásfejlesztésekben hasznosítható tervezői kapcsolatteremtés lehetőségeiről, a digitális jelenről és jövőről hallhatnak előadást az érdeklődők. Emellett lesz még: XI. századi épülettúra és Székesfehérvár belvárosában vezetett séta az utcai órák világáról.


A székesfehérvári Campus programjai>>


 


Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyünkön (3100 Salgótarján, Meredek út 9.) az érdeklődők megismerkedhetnek a 3D-nyomtatás és modellezés alapjaival és részt vehetnek az Élményműhely LEGO-robot foglalkozásán. A legügyesebbek robot-programot nyerhetnek, és indulhatnak a labirintus versenyen is. (A programra regisztráció szükséges.) Saját tervezésű kis tárgyakat nyomtathatnak ki műanyag szálas nyomtatón, és működés közben megnézhetik a gyantás nyomtatót. Kipróbálhatják, milyen is a virtuális szemüveg: a valósághű játékélmény garantált. A műhelyfoglalkozáson egyedi, saját készítésű 3D-modellt tervezhetnek, melynek kinyomtatott változatát elnyerhetik a legjobbak.


A salgótarjáni Campus programjai >> 


 


Tavaly rekordszámú, több mint 4700 látogató vett részt Egyetemünk 170 programján. Idén is szeretettel várunk minden érdeklődőt!


 


A programokkal kapcsolatban a változtatás jogát fenntartjuk. 


 


 









Frissítve: 2019. 09. 25.

Legfrissebb cikkek