Átadták a megújult Kandó Kálmán Kollégiumot





A másfél éve tartó rekonstrukciós beruházás befejeztével 2019. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között adta át a Kandó Kálmán Kollégiumot: Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Földesi Gabriella, az Egyetem kancellárja, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere és Csuzi Henrik, az Egyetemi Hallgató Önkormányzat elnöke.












Jelentős előrelépés az Óbudai Egyetem történetében, hogy a megújult, XXI. századi, európai színvonalú Kandó Kálmán Kollégiumot birtokba vehetik az Egyetem hallgatói. A létesítmény több mint 400 hallgató számára biztosít modern szállást felsőoktatási tanulmányaik idejére.



A Bécsi úton álló, 8 ezer négyzetméteres Kandó Kálmán Kollégium teljes rekonstrukciója 3.400 millió forintos kormányzati támogatásból és 260 millió forint saját forrásból valósulhatott meg. A 2007-ben bezárt épületben 150 szoba újult meg. Az épületben a hallgatók elhelyezése mellett vendégoktatói apartmanok, sportolási célú és egyéb rendezvények megtartására is alkalmas közösségi terek, tanulószobák is megtalálhatók.


Prof. Dr. Kovács Levente rektor ünnepi beszédében kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Kandó Kálmán Kollégium rekonstrukcióját, a létesítmény átadását. Ezzel az Óbudai Egyetem egy korszerű, minden igényt kielégítő épülettel gyarapodott. Köszönetét fejezte ki a kormányzati segítségért, amely a projekt megvalósítását lehetővé tette. Felidézte az Óbudai Egyetem többszörös jubileumi évfordulóit, hozzátéve, hogy idén már azt is ünnepelhetik az Egyetem polgárai, hogy gazdagabbak lettek egy európai színvonalú kollégiummal.


A Rektor céljai közt említette: az óbudai felsőoktatási intézményt új, stabil növekedési pályára kívánja állítani, hogy egyszer majd a világ legismertebb felsőoktatási intézményi között jegyezhessék.


„Mi, az Óbudai Egyetem polgárai hitet tettünk a megújulás mellett. Megújult az arculatunk, a tudományos értékek iránti elköteleződésünk, az ipari és társadalmi környezetünkkel való kapcsolatunk, és igen, ilyen a Kandó Kálmán Kollégium megújulása is. Ez az a lendület, amely hozzásegít bennünket ahhoz, hogy az országban és magyar nemzetünk körében betöltött vezető gyakorlatorientált műszaki képzésünket megerősítsük, és fenntartható pályára állítsuk. A Kandó Kálmán Kollégium immár 400 hallgatónak nyújtja azt a lehetőséget, hogy egyetemi évei alatt XXI. századi körülmények között a Bécsi úton otthon érezze magát benne. Kívánom minden lakójának, hogy ez így legyen!” – tette hozzá az Egyetem Rektora.


Földesi Gabriella kancellár asszony az Egyetem működéséért felelős vezetőjeként elmondta: egy hosszú, évek óta tartó folyamat zárult most le, kiváló eredménnyel. Az Egyetem jelenlegi és korábbi vezetőinek egyaránt fontos szerepe volt és van a Kandó Kálmán Kollégium megújításában. Örömét fejezte ki, hogy ez a nagy ívű és látványos beruházás ilyen hatékonyan megvalósulhatott a kormány segítségével. A Kancellár beszédében hangsúlyozta: az Óbudai Egyetem népszerű a jelentkezők körében. Az aktív hallgatók száma mára több mint 11.300. Közel 1400-an jelezték igényüket kollégiumi elhelyezésre. Összesen, az Egyetem öt kollégiumában 1200 fő elhelyezéséről tudtak gondoskodni. Közülük 400 hallgatónak a Kandó Kollégiumban biztosítanak szállást felsőoktatási tanulmányaik idejére, emellett vendégoktatói apartmanok, sportolási célú és egyéb rendezvények megtartására alkalmas terek, tanulószobák is rendelkezésre állnak. Ezen kívül az épületben helyet kaptak oktatói szobák, valamint egy 48 fős számítógépes oktatóterem. Az épület mellett 40 férőhelyes kerékpártárolót is létesítettek. A projekt során a komplexum teljes akadálymentesítését elvégezték, valamint baba-mama szobákat és mozi helyiséget is kialakítottak. A fogyatékkal élő hallgatók számára speciális felszereltségű szobák állnak rendelkezésre.


Gondoltak a hallgatókra abból a szempontból is, hogy igény szerint a szabadidejük hasznos és kellemes eltöltéséhez alkalmas tereket biztosítsanak. Az épületen belül több száz fő befogadására alkalmas közösségi teret létesítettek, és a belső udvaron egy grillező-helyet alakíttattak ki. A rekonstrukciós munkálatok során nemcsak a kollégium, hanem az épületet körülvevő környezet is megújulhatott. 


A Kancellár a Kiss Árpád Kollégiummal kapcsolatban elmondta: rekonstrukció előtt áll az épület, amit pályázat útján valósíthatnak meg. Jelenleg az energetikai korszerűsítés előkészítése folyik. Tervek szerint jövőre az itteni kollégiumi épületet is birtokba vehetik a hallgatók. „Úgy gondolom, intézményünk fenntartójával, vezetőivel, tanáraival, kutatóival, hallgatóival közösen új fejlődési pályára állíthatjuk az Óbudai Egyetemet”– tette hozzá Földesi Gabriella.



Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „a kormány számára a versenyképesség, a hatékonyság emelése jelenti a legfontosabb kihívást. Az egyetemeknek és a tudományos életnek ebben kiemelt szerep jut, és ugyanilyen fontos, hogy a termeléshez minél jobban kapcsolódjon az innováció, vagyis, hogy a kutatás eredményei a gazdaságban is hasznosuljanak. A legfontosabb építőelemek közé tartozik a felsőoktatás fejlesztése, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a kutatáshoz, az innovációhoz és a legújabb ismeretek elsajátításához. Abban az ország-építő munkában, amelyet végzünk, kitüntetett szerepe van az egyetemeknek, az itt folyó tudományos munkának és a jövő értelmiségének. A kormány ezért is döntött úgy, hogy 3,4 milliárd forintos költségvetési támogatást nyújt az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumának felújításához.” A beruházásról szólva elmondta: a magyar műszaki felsőoktatás egyik legnépszerűbb intézményének kollégiumi férőhelygondjait segített megoldani a kormány. A megújult létesítményben a hallgatók jobb körülmények között pihenhetnek, tanulhatnak. Megjegyezte, hogy a rendkívül leromlott állapotú, hosszú évekig üresen álló épület és környezetének megújulása nagyban megváltoztatta a városrész arculatát is. Varga Mihály a hallgatókhoz szólva örömét fejezte ki, amiért ilyen nagy számban választották az Óbudai Egyetemet. Hozzátette, hogy jól választottak. Arra biztatta őket: tanuljanak abban a biztos tudatban, hogy Magyarországnak szüksége lesz arra a tudásra, amit ebben a felsőoktatási intézményben megszereznek.


Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: Budapest új reneszánszát éli az elmúlt években. A kormányzati támogatásból és jelen esetben Egyetemi forrásból megvalósult, sikeres projektek közt említette a Kandó Kollégium teljes megújulását. Gratulált a beruházásban résztvevőknek, így az Óbudai Egyetem vezetésének is az együttműködésért. A hallgatókat az ország reménységeinek nevezte, majd jókívánságait fejezte ki, hozzátéve: használják ki a kollégium nyújtotta lehetőségeket. 


 


Csuzi Henrik, a hallgatói önkormányzat elnöke személyes hangú beszédében társai nevében megköszönte, hogy a Kandó Kollégiumban európai színvonalú, XXI. századi közegben élhetik mindennapjaikat mintegy második otthonukként.  


Varga Mihály miniszter a rendezvényt követően ellátogatott a felújított kollégiumi szobákba beköltözött hallgatókhoz, akikkel rövid beszélgetést folytatott. Ezt követően az átadási ünnepség résztvevői közösen megtekintették a szervezők által összeállított mini kiállítást, az építkezés fázisait bemutató plakát-sorozatot.


 








Frissítve: 2019.09.19.

Legfrissebb cikkek