Algír oktatók az Óbudai Egyetemen

A Stipendium Hungaricum program révén fejlődésnek indult algír-magyar felsőoktatási kapcsolatok és az Óbudai Egyetem képzéseinek az algír fél által is elismert sikere után adódott a lehetőség, hogy a hallgatói mobilitás mellett az oktatók cseréje is kezdetét vegye a felsőoktatási intézmények között. Az ÓE és a Biskrai Mohamed Khider Egyetem között létrejött szándéknyilatkozat jó alapot adott egy pályázat benyújtására az Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás keretében. A sikeres pályázat 10 beutazásra és 10 kiutazásra biztosított lehetőséget, amelyet teljes mértékben sikerült megvalósítani.

A Biskrai Mohamed Khider Egyetem Algéria 104 egyeteme között a 7. legfontosabb felsőoktatási intézmény, ugyanakkor az első helyet foglalja el a kutatási tevékenységek tekintetében.  A Mohamed Khider Egyetem alábbi oktatói 2019. június hónapban látogattak el az Óbudai Egyetemre:

Prof. Zine-Eddine Baarir, Prof. Abdelkrim Ouafi, Prof. Mebarek Bahri és MCA Salim Sbaa (villamosmérnöki tudomány);

Prof. Abdelmalik Bachir, Prof. Mohamed Chaouki Babahenini és Prof. Salim Bitam (informatika);

Azzedine Saouli (IT mérnök, Hálózatok és Információs Rendszerek Központ, Kommunikáció és e-Learning)

A vendégek a látogatás során megismerkedtek az intézményünkkel, és egyeztettek a fogadó oktatókkal és munkatársakkal a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről, közös kutatásokról és publikációkról.

Az ÓE oktatók igyekeztek számukra minél gazdagabb programot biztosítani a különböző karokon. Az ÓE-re utazók között volt többek között az egyetem korábbi rektora, Prof. Mebarek Bahri is, aki jelenleg a minőségügyi kérdésekért felel az algír egyetemen. A professzor úr magyarországi tartózkodása során felkereste a Székesfehérvári Campust is, ahol megismerkedett az Alba Regia Műszaki Karral, részt vett a XXX. Jubileumi Kandó Kálmán Nyári Egyetem megnyitóján, valamint a belváros megtekintése után felkereste a Titkok Házát is. A budapesti program során a professzor úr járt a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar jubileumi emlékülésén a Vasúttörténeti Parkban, illetve a Biotech Kutató Központban és a BARK-ban is.

A két intézmény között elindult oktatói mobilitás alapot jelenthet a további együttműködésre, kutatásra és konferenciák közös szervezésére. 2019 őszén a Mohamed Khider Egyetem rektora által vezetett delegáció érkezik az Óbudai Egyetemre, hogy a fejlődésnek indult kapcsolatnak egy kibővített szándéknyilatkozat aláírásával további lendületet adjon.
Frissítve: 2020.10.15.

Legfrissebb cikkek